Minusurile şcolii online. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei: Un start pierdut nu poate fi recuperat nicioadată. Aşa e şi cu materia

  • Şcolile şi grădiniţele sunt închise până pe 11 ianuarie
  • Mircea Miclea: În Marea Britanie, anul trecut, au fost alocate 1,5 miliarde de lire sterline pentru recuperarea materiei
  • Mircea Miclea: Materia pierdută e un start ratat care nu mai poate fi recuperat
452 afișări
Imaginea articolului Minusurile şcolii online. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei: Un start pierdut nu poate fi recuperat nicioadată. Aşa e şi cu materia

Şcoala on-line nu este ceva de dorit pentru elevi, mai ales pentru cei din clasele terminale, care vor susţine Examene Naţionale. Au pierdut materie, şi dacă vor continua tot în on-line până la finalul semestrului, slabe sunt şansele să poată recupera ce s-a pierdut.

Despre pierderile cumulative de învăţare vorbeşte şi Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, care şi-a dat demisia în 2005 din cauza bugetului prea mic alocat pentru învăţământ.

„O pierdere la un moment dat, dacă nu e recuperată rapid, ea se cronologizează. E un start pierdut pe care nu îl mai poţi recupera niciodată. În Olanda, în al Doilea Război Mondial, s-au închis şcolile din cauza războiului. Doi ani de zile. Au avut o pierdere de 6 puncte la IQ, care nu a putut fi recuperată pe toată perioada de viaţă”, spune Mircea Miclea.

În aceste condiţii, e nevoie reală de o alocare bugetară substanţială pentru educaţie. Măcar 5 la sută din PIB, dacă nu 6 la sută. Sau măcar să alocăm fonduri pentru recuperea materiei. Că nici la acest capitol nu am stat deloc bine anul trecut.

„Vă reamintesc că în Marea Britanie numai în vara trecută au fost alocate 1,5 miliarde de lire sterline pentru a recupera materia pierdută în anul anterior. La noi s-au alocat 0 lei. Măcar acum, în bugetul din acest an, trebuie prevăzute clar fonduri pentru învăţarea remedială”, consideră fostul ministru.

Iată cum am putea face acest lucru:

„Înseamnă că voi plăti suplimentar pe profesorii, fie din afterschool, fie în cadrul vacanţelor şcolare, care vor ajuta elevii să-şi recupereze materia pierdută. Al doilea lucru care trebuie făcut este de a construi nişte lecţii on-line model. Nişte lecţii făcute de cei mai buni profesori. Mai ales pentru materiile critice, cei mai buni profesori din ţară pot să facă astfel de lecţii care să fie filmate, astfel încât toţi copiii să aibă acces la lecţiile celor mai buni profesori.”

Clar, elevii sunt cei care suferă. De exemplu, Vlad Scarlat, care are 18 ani şi este în clasa a XII-a la unul din cele mai bune licee din Constanţa, a recurs la meditaţii pentru că nu vrea ca din pricina orelor pierdute să nu intre
la Facultatea de Medicină.

„Am făcut meditaţii, adică nu plănuiam să fac meditaţii şi la română, dar acum fac. Mă gândeam că am toate comentariile ok de la clasă, explicate, dar având în vedere cum e şcoala on-line...Ori au mai fost probleme cu netul, ori nu s-a mai putut conecta nu ştiu ce profesor”, povesteşte Vlad.

În România, 2,8 milioane de elevi aşteaptă să meargă la şcoală. Dintre aceştia, 400.000 de elevi nu au acces la internet.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici