Mircea Băsescu cere daune de un milion de euro în procesul membrilor familiei lui Bercea Mondial

Mircea Băsescu a cerut, vineri, Tribunalului Constanţa, să se constituie parte civilă în procesul în care cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel sunt judecaţi pentru şantajarea fratelui preşedintelui, el solicitând daune morale de un milion de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

760 afișări
Imaginea articolului Mircea Băsescu cere daune de un milion de euro în procesul membrilor familiei lui Bercea Mondial

Mircea Băsescu (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

La Tribunalul Constanţa a avut loc, vineri dimineaţă, un nou termen în dosarul în care membrii familiei Anghel, respectiv Izaura Anghel, Marius Constantin, Florin Anghel, Fănica Anghel şi Grinică Ion Anghel, sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a depus o cerere prin care clientul său să se constituie parte civilă în proces, solicitând daune morale de un milion de euro pentru prejudiciul de imagine adus.

De asemenea, soţia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, Fănica Anghel, şi fiul ei, Florin Anghel, au solicitat instanţei un nou termen de judecată pentru a-şi angaja alt avocat, deoarece nu mai vor să fie reprezentaţi de Pavel Abraham, acesta urmând să-i apere în acest proces pe ceilalţi trei membri ai familiei.

Avocatul Pavel Abraham a cerut ca ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, să nu mai fie judecat în stare de arest preventiv, ci sub control judiciar sau arest la domiciliu, Tribunalul Constanţa rămânând în pronunţare.

Totodată, membrii familiei Anghel au cerut recuzarea procurorului DNA Andrei Botean, însă judecătorul le-a spus că această solicitare trebuie înaintată procurorului ierarhic superior.

În sala de judecată, Izaura Anghel l-a acuzat pe procurorul DNA Andrei Bodean că ar fi primit o sticlă de whisky de la Mircea Băsescu pentru organizarea flagrantului.

"Botean i-a spus lui Băsescu (n.r. - Mircea Băsescu): «Să-mi dai sticla de whisky, că te-am scăpat de ţigani»", a spus Izaura Anghel.

La termenul de vineri, fiica lui Sandu Anghel, Izaura, a venit însoţită de cei doi copii ai săi, spunând că nu a avut cu cine să îi lase, iar instanţa a încuviinţat prezenţa minorilor în sala de judecată, cu condiţia de a nu tulbura desfăşurarea şedinţei.

Următorul termen în dosarul privind şantajarea lui Mircea Băsescu de către membrii ai familiei Anghel va avea loc pe 6 ianuarie, la Tribunalul Constanţa.

La finalul procesului, Ioan Grinică Anghel l-a sunat pe tatăl său, Sandu Anghel, care a transmis jurnaliştilor că vrea să facă alte denunţuri împotriva lui Traian Băsescu.

"E vorba de mai multe sume de bani pentru alte dosare. Banul a ajuns la Traian Băsescu, facem denunţuri după ce iese Traian Băsescu de la Preşedinţie", a transmis Sandu Anghel, menţionând că are şi probe în acest sens, respectiv filmări.

Avocatul Pavel Abrtaham a precizat că a auzit că Sandu Anghel ar intenţiona să facă alte denunţuri, dar că nu are probe în acest sens pentru că nu îl mai reprezintă pe Bercea Mondial.

Soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin şi Grinică Ion Anghel, precum şi fiica şi ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie, fiind acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constănţeni, în 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea în presă a unor informaţii compromităţoare, de corupţie, în care ar fi fost implicat acesta şi familia sa.

În 26 martie 2014, Florin Anghel, împreună cu mama sa, Fănica, l-au ameninţat şi pe Marian Căpăţână, martor în dosar, pentru a-l determina să dea suma de 280.000 de euro sau să îşi transfere averea în proprietatea lor. Ulterior, în 26 mai şi 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, şi fratele minor al femeii, Grinică Ion Anghel, au mers din nou la Mircea Băsescu, cu aceleaşi ameninţări despre pretinsa implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a-l determina să îi dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, în 29 mai, cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Băsescu, fiind prinşi în flagrant de procurorii anticorupţie.

Două zile mai târziu, în 31 mai, Florin Anghel i-a telefonat lui Mircea Băsescu, din Penitenciarul Colibaşi, unde execută o pedeapsă într-un alt dosar, şi i-a cerut să îşi retragă plângerea formulată şi să dea declaraţii din care să rezulte inexistenţa faptei de şantaj, astfel încât Marius Constantin să fie pus în libertate prin admiterea contestaţiei formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanţa. Fiul lui Bercea Mondial a ameninţat că, în caz contrar, va dezvălui, prin intermediul presei, înregistrări care să susţină implicarea acestuia în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Tot la Tribunalul Constanţa se judecă şi dosarul în care Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată, în 14 iulie, în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpăţână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentinţă favorabilă în procesul lui Bercea Mondial.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză. Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână şi suma de 350.000 de euro, în acelaşi scop.

Anchetatorii susţin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpăţână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

Marian Căpăţână este acuzat că şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

În 26 noiembrie, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, care se afla în arest preventiv din 20 iunie, să fie judecat în arest la domiciliu, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Marian Căpăţână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici