Mircea Negulescu şi Alfred Savu, un nou dosar la SIIJ: Ar fi trimis în judecată un magistrat nevinovat

Parchetul General anunţă, oficial, că Mircea Negulescu şi Alfred Savu, care au activat la DNA Ploieşti, au fost puşi sub învinuire pentru că au trimis în judecată o judecătoare pentru abuz în serviciu şi luare de mită, deşi ar fi ştiut că magistratul este nevinovat.

674 afișări
Imaginea articolului Mircea Negulescu şi Alfred Savu, un nou dosar la SIIJ: Ar fi trimis în judecată un magistrat nevinovat

Mircea Negulescu şi Alfred Savu, un nou dosar la SIIJ. Ancheta vizează dosarul judecătoarei Ruxandra Popescu

UPDATE PICCJ anunţă, oficial, dosarul lui Negulescu: Ar fi trimis în judecată un magistrat nevinovat

Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un procuror, precum şi faţă de un fost procuror, (Alfred Savu, respectiv Mircea Negulescu) pentru cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă.

„În fapt, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la D.N.A. – Serviciul teritorial Ploieşti ar fi ticluit probe nereale, prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea de denunţuri de la două persoane care se aflau în stare de arest preventiv în alt dosar al DNA - Serviciul teritorial Ploieşti pe care îl instrumentau, denunţuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, şi ar fi consemnat declaraţii ale unor martori prin exercitarea de presiuni şi ameninţări asupra acestora”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit sursei citate, cei doi ar fi indus ideea că un judecător a primit cu titlu de mită o haină de blană, deşi, încă de la momentul sesizării ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei, cât şi cu privire la realitatea faptei.

Potrivit unor surse, este vorba despre judecătoarea Ruxandra Popescu. În 2019, judecătoarea a fost achitată.

Contrar probelor din dosar, au fost întocmite referatele pentru percheziţiile domiciliare, pentru arestul preventiv pe numele judecătorului, „scenariu de natură a dovedi existenta infracţiunilor reţinute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârşirea unor asemenea fapte”.

„Totodată, cei doi suspecţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale prin ordonanţă şi trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, pentru infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (...) şi infracţiunea de luare de mită (...), deşi ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat”, mai arată sursa citată.

Acesta nu este singurul dosar de la SIIJ în care cei doi procurori sunt implicaţi. Aceştia mai sunt cercetaţi pentru grup infracţional organizat alături de fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea.


Mircea Negulescu şi Alfred Savu, care au activat în cadrul DNA Ploieşti, au fost puşi sub acuzare într-un nou dosar, fapta pentru care sunt cercetaţi fiind cercetare abuzivă, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cei doi s-au prezentat, miercuri, la sediul Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pentru a fi informaţi cu privire la calitatea de învinuiţi pe care o au în dosar.

Potrivit aceloraşi surse, procurorii sunt cercetaţi pentru modul în care a fost instrumentat dosarul judecătoarei Ruxandrei Popescu, care a fost trimisă în judecată de DNA Ploieşti pentru abuz în serviciu şi luare de mită. În 2019, judecătoarea a fost achitată.

De altfel, judecătoarea Ruxandra Popescu de la Judecătoria Sinaia a adresat, în iulie 2019, colegilor săi o scrisoare deschisă în care a vorbit despre abuzuri ale procurorilor DNA şi despre necesitatea SIIJ.

În documentul citat, judecătoarea a spus că „1179 de zile am avut calitatea de inculpat, 541 de zile de condamnat în primă instanţă”.

„Sunt judecător din anul 1996 şi nu am fost sancţionată şi nici măcar cercetată disciplinar vreodată. În data de 22 martie 2016, la ora 06:20, am fost luată de poliţie de acasă şi dusă cu mandat la DNA- Serviciul Teritorial Ploieşti, acuzată fiind că în schimbul acceptării promisiunii de a primi o haină de blană în valoare de 500 de euro mi-aş fi <încălcat atribuţiile de serviciu>, pronunţând la data de 11 noiembrie 2010 <o soluţie vădit contrară dispoziţiilor legale incidente> în urma căreia s-ar fi produs un prejudiciu Unităţii Administrativ Teritoriale or. Sinaia în valoare de 220.000 de euro”, a spus magistratul.

Acesta nu este singurul dosar de la SIIJ în care cei doi procurori sunt implicaţi. Aceştia mai sunt cercetaţi pentru grup infracţional organizat alături de fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici