Mircea şi Vlad Cosma vor fi REJUDECAŢI

Dosarul familiei Cosma, în care sunt judecaţi Vlad şi Mircea Cosma, va fi rejudecat, a decis luni definitiv Instanţa Supremă.

14688 afișări
Imaginea articolului Mircea şi Vlad Cosma vor fi REJUDECAŢI

Vlad Cosma, noi dezvăluiri, înainte de sentinţa definitivă în dosarul său: Discuţii pe Whatsapp în care un om de afaceri ar fi fost "constrâns" de Negulescu şi Onea să facă declaraţii mincinoase

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, luni, rejudecarea de către secţia penală a ÎCCJ a dosarului în care fostul deputat Vlad Cosma şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv luare de mită şi abuz în serviciu.

Decizia instanţei supreme a fost luată cu majoritate de voturi, completul de judecată fiind format din preşedintele Iulian Dragomir, Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Geanina Arghir.

Opinia separată, potrivit minutei instanţei supreme, îi este de asemenea favorabilă lui Vlad Cosma în sensul că respectivul judecător a decis admiterea apelului fostului deputat de reducere a pedepsei, sub incidenţa articolului 19 din OUG nr. 43/2002, pentru denunţarea şi facilitarea identificării şi tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni.

La ultimul termen în acest dosar, DNA a cerut pentru Vlad Cosma condamnarea la 4 ani şi 8 luni de închisoare, în vreme ce pentru tatăl acestuia, Mircea Cosma, procurorii au cerut menţinerea primei pedepsei de 8 ani. Tot la ultimul termen al procesului, Vlad Cosma le-a spus magistraţilor că îşi menţine nevinovăţia. Şi tatăl său, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a spus cu ochii în lacrimi că este nevinovat.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de către DNA în aprilie 2014, alături de alte două persoane. Vlad Cosma este acuzat de DNA de trafic de influenţă, Răzvan Alexe este cercetat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar Mircea Cosma şi Daniel Alixandrescu sunt judecaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

"În perioada 2012 - 2013, inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan. Sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova şi anume la inculpaţii Cosma Mircea, preşedintele autorităţii publice judeţene şi Alixandrescu Daniel Adrian, director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate", anunţau procurorii.

Cele trei lucrări se refereau la obiectivele următoare: "Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013".


Fostul deputat Vlad Cosma a prezentat, sâmbătă, o serie de discuţii pe Whatsapp, precizând că fostul procuror Mircea Negulescu îi cerea, în anul 2014, omului de afaceri Răzvan Alexe dea declaraţii dictate de procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, în dosarul familiei Cosma.

„Mesajele acestea, din 10 noiembrie 2014, sunt de fapt cu două zile înainte ca domnul Alexe să vină la Înalta Curte şi să dea o declaraţie mincinoasă, lucru care a ieşit la iveală în anul 2018, acum, în luna februarie, când a avut curaj să vină în faţa completului de cinci judecători şi să confirme faptul că a minţit în ceea ce ne priveşte. (...) Eu nu sunt singurul care i-a înregistrat pe aceşti procurori din Ploieşti, foarte mulţi oameni deţin astfel de probe şi mă bucur că ies la iveală. (...) Atât Răzvan Alexe, cât şi mai mulţi martori din dosarul nostru au fost constrânşi de procurorii Negulescu şi Onea să facă aceste declaraţii mincinoase. Partea bună este că după ce domnul Negulescu a fost exclus din magistratură, aceştia oaneni au avut curajul să vină şi să spună adevărul. Este cel mai important lucru şi mă bucur că ies la lumină astfel de dovezi. Mai există şi altele”, a declarat fostul deputat Vlad Cosma, într-o intervenţie la Antena3.

"Negulescu: - Zice lucica sa zici ca banii ia luat cosma. Ai inteles da

Răzvan Alexe: Nu am cum sa mint in halul asta

Mircea Negulescu: Ba da

Răzvan Alexe: Nu sunt credibil. Si o sa-mi scoata recunoasterea

Mircea Negulescu: Tu faci cum zice lucica daca vrei sa fie bine. Daca nu o sa te arda. Stai ca te sun sa iti zica el direct", este discuţia dintre Mircea Negulescu şi omul de afaceri Răzvan Alexe, prin intermediul aplicaţiei Whatsapp, redată la Antena 3.

Judecătorii instanţei supreme vor anunţa, în 22 martie, decizia definitivă în dosarul în care Vlad Cosma şi tatăl său, Mircea Cosma, sunt acuzaţi de corupţie. DNA a cerut pentru cel dintâi condamnarea la 4 ani şi 8 luni de închisoare, în vreme ce pentru cel din urmă menţinerea primei pedepse, de 8 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici