Mircia Gutău: Sunt convins să judecătorii care m-au condamnat au coşmaruri

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a declarat, joi seară, că este convins că magistraţii care l-au condamnat au coşmaruri şi că o asemenea sentinţă puteau da numai dacă erau forţaţi, el afirmând, totodată, că va renunţa la politică şi că nu are ce să le reproşeze colegilor din PDL.

103 afișări
Imaginea articolului Mircia Gutău: Sunt convins să judecătorii care m-au condamnat au coşmaruri

Mircia Gutău: Sunt convins să judecătorii care m-au condamnat au coşmaruri (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Gutău a declarat, la Penitenciarul Colibaşi, că, după trei ani şi jumătate în care instanţa a dat două soluţii de inexistenţă a faptei, de achitare, i-a fost imposibil să creadă că instanţa supremă l-a condamnat la trei ani şi jumătate cu executare.

"Am primit vestea ca un trăsnet, dar asta este viaţa, sunt un om puternic şi până la urmă sunt convins că adevărul va ieşi la iveală. Eu sunt convins că cei doi judecători care au dat această condamnare au coşmaruri. Pentru că nu cred, după cât de bine cunoşteau dosarul, să dea o asemenea sentinţă, numai dacă au fost forţaţi şi cu siguranţă în astfel de cazuri un rol important îl joacă DNA. După cum ştiţi, în anul 2006 eu am fost primul caz important de corupţie raportat la Uniunea Europeană. În 2010, anul acesta, acum câteva zile, se discută foarte clar un raport al UE care spunea că dintre personalităţi şi oameni din politică niciunul nu face puşcărie, toţi sunt pedepsiţi ba cu suspendare, ba cu amânare", a declarat Mircia Gutău.

Întrebat dacă este dezamăgit de colegii din PDL, Gutău a spus că are "o echipă extraordinară" la Vâlcea şi că a făcut, ca primar, "lucruri extraordinare".

"Eu sunt primar la al doilea mandat. În primul mandat, în 2006, mi s-a întâmplat nenorocirea. În 2008, după ce am fost eliberat, am câştigat al doilea mandat cu 72% şi am obţinut 16 consilieri PDL din totalul de 23, majoritatea absolută în Consiliul Local. Acest lucru demonstrează că municipiul Râmnicu Vâlcea s-a schimbat fantastic, iar eu am făcut lucruri extraordinare", a afirmat Mircia Gutău.

Întrebat, de asemenea, dacă va renunţa la politică, Gutău a spus că va face cu siguranţă acest lucru, deşi nu are ce să le reproşeze colegilor din PDL.

El a mai afirmat că a avut nevoie de sprijinul colegilor de partid doar pentru a se face dreptate şi că roagă televiziunile să ceară DNA caseta cu flagrantul în urma căruia s-a decis arestarea sa.

"Nu reproşez nimic colegilor de partid, chiar foarte mulţi mi-au spus: «Domnule, nu te-au salvat? Putea să te salveze preşedintele Băsescu». Iar eu le-am spus că preşedintele Băsescu nu ar interveni nici pentru maică-sa, nici pentru frate. Până la urmă, aşa e corect să procedeze un preşedinte. Nu am avut nevoie de sprijinul nimănui, eu am avut nevoie de sprijinul colegilor ca să se facă dreptate. Atât, nu altceava, nu cer milă nimănui, cer doar dreptate şi rog televiziunile să ceară la DNA caseta cu flagrantul şi să o prezinte. Nu există pe nicăieri în casetă Mircia Gutău. Nu am pus mâna pe niciun leu, nu am cerut nimic, am fost timp de două luni urmărit şi înregistat, nu am avut o convorbire cu denunţătorul. Nu există flagrant cu mine, ci doar cu viceprimarul. Pe bani scria «mită Gutău-Dicu, dar eu nu am fost prins în flagrant şi ştiu că după ce viceprimarul a fost prins în flagrant o doamnă procuror de la DNA a dat cu pumnul în masă şi a zis: «am pierdut peştele cel mare». După ce m-am eliberat, barmanul din localul unde a fost făcut flagrantul viceprimarului mi-a spus că eu eram peştele cel mare", a declarat Gutău.

El a mai susţinut că proba de la dosar este o înregistrare făcută de denunţător, care a venit la el în birou la primărie, cu aparatură de ascultare, după ce anchetatorii nu l-au putut prinde în flagrant.

"Mi-a solicitat (denunţătorul - n.r.) să-i eliberez acte spunând că a vorbit şi cu viceprimarul, iar eu, după ce am aflat ce acte vrea, i-am spus ce documente să depună şi unde. Iar atunci mi-a spus: «ştiţi, am un avans de 20.000», iar în clipa aceea eu am făcut cu mâna un semn de respingere şi am spus «nu». Aceasta apare pe casetă. Nu am dat mâna cu el, era o distanţă de şapte metri între noi, iar procurorul spune în dosar că am spus «nu», dar că am făcut din cap un semn afirmativ, în sensul că «da». Asta e proba lor sub jurământ, ăsta este purul adevăr, a fost cuvântul denunţătorului montat de DNA împotriva cuvântului meu şi a câştigat denunţătorul. Asta este justiţia în România! Eu sunt marele caz de corupţie în România, s-a raportat la UE şi suntem bine-merci", a mai spus primarul.

Întrebat dacă va rezista la închisoare, primarul a spus că este un om puternic şi că va solicita conducerii penitenciarului să fie lăsat să presteze orice tip de muncă.

"Sunt un om puternic, am făcut foarte mult sport la viaţa mea. Am fost în 1980 la olimpiadă la judo. Îmi place foarte mult munca. Imediat după perioada de carantină o să fac un raport şi am să solicit să muncesc şi voi cere să mi se permită să muncesc orice, pentru că pe mine mă distruge statul într-o încăpere închisă, iar muncă pot să fac orice, nu vreau să iau muncă de şef. Orice muncă vreau să fac ca să-mi treacă timpul mai uşor", a adăugat Mircia Gutău

Judecătorii l-au condamnat pe Mircia Gutău la o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit şi Nicolae Dicu, acuzat de complicate la luare de mită.

Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici