Video Miting de susţinere a Legii Offshore, în Capitală. Organizator: De resursele ţării trebuie să profite românii | FOTO, VIDEO

Peste 100 de persoane participă, duminică, la un miting în parcul Izvor din Capitală, pentru a cere votarea legii offshore deoarece, spun ei, demersul i-ar aduce României peste 50% din valoarea resurselor sale, în caz contrar, paguba ar fi de miliarde de dolari în următorii 20 de ani.

1425 afișări

„În primul rând, nu e protest, e un miting de sprijinire a intereselor României. Ne-am strâns să spunem ca de resursele României trebuie să profite, în primul rând, românii. Am venit aici să susţinem Parlamentul în activitatea sa de legiferare şi să cerem reprezentanţilor noştri din Parlament să apere interesele celor care i-au trimis acolo. După calculele făcute în media, paguba ar putea fi între 20 şi 40 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani, în situaţia în care legea offshore va fi asemănătoare cu cea semnată în Senat în februarie 2018. La Camera Deputaţilor s-a adoptat o varianta mai buna a unei legi proaste, pentru că legea nu ar trebui să excepteze în niciun fel nicio reglementare aflată în vigoare în acest moment. (...) Aceste legi, dacă vor fi aplicate corect, ar aduce României peste 50% din valoarea resurselor”, a declarat avocatul Dan Chitic, organizatorul mitingului.

La manifestare s-a prezentat şi fostul europarlamentar Adrian Severin, care a avut şi el un mesaj de apărare a resurselor ţări. Potrivit organizatorilor, peste 100 de persoane se află în Parcul Izvor.

„Nu mai vrem concesionarea resurselor naturale a României pe preţuri de nimic. E prima data în istoria României când se întâmplă aceste lucruri. (...) Noi nu strigăm ,,Jos Guvernul”, ci ,,Apăraţi valorile noastre”. Trebuie să ne apărăm resursele ţării”, a spus Adrian Severin.

„Vrem ca toate resursele noastre să rămână în ţară. Destul s-au vândut pădurile pe nimic. Pământul la fel se vinde. Ar trebui o lege care să interzică străinilor să cumpere pământurile noastre. Protestăm acum pentru gazele din Marea Neagră, pentru că profitul trebuie să fie al României, nu al străinilor. Austriecii ne-au jefuit pădurile, nu mai vrem să se jefuiască celelalte resurse ale României”, a spus Ecaterina Pascu, o protestatară.

Organizatorul le-a spus celor prezenţi la miting că ceea ce susţin ei reprezintă valori necesare, astfel încât România să aibă un destin; „Mă bucur că suntem cei care suntem, pentru a susţine aceste valori fără de care nu cred că vom putea avea un destin în această istorie extrem de complicată care se prefigureazză că se va scrie în anii viitori”.

„Sunt chemaţi la un miting autorizat toţi cei cărora le pasă de România, indiferent de culoarea lor politică: de dreapta, de sânga, apolitici sau antipolitici - toţi suntem chemaţi să ne facem datoria faţă de noi şi faţă de ţară! Îi chem să ni se alăture pe toţi cei care vor #RomâniaDemnă şi care sunt convinşi că avem nevoie de #ResursePentruViitor, toţi cei care vor să beneficieze de ceea ce le aparţine, de ce le-a dat cu generozitate Dumnezeu - bogăţiile din subsolul Mării Negre! Toţi trebuie să fim în stradă pentru a cere Parlamentului să voteze Legea offshore în varianta în care României îi va reveni cel puţin 30% din bogăţiile sale! Să cerem parlamentarilor noştri să apere interesele celor care i-au trimis în Parlament! Să spunem într-un glas #RomâniaSuverană”, spun organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 2 august, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Şeful statului susţine că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis critică lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimis spre promulgare.

"Exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din perimetrele offshore, situate în zona economică exclusivă din bazinul Mării Negre, are o importanţă deosebită pentru România, din perspectiva dezvoltării pieţei interne, a contribuţiei benefice la prosperitatea economiei şi a cetăţenilor români, dar şi prin prisma consolidării securităţii energetice regionale. În acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient şi durabil, capabil să asigure o distribuţie echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părţi, precum şi la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naţionale. Pentru aceste motive, considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici