Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ: Omul, rob al imaginii, prin imagine intră dracul în suflet. Ce spune despre Balena Albastră şi despre atentatele care au avut loc în ultima perioadă

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a avertizat că omul contemporan a devenit robul imaginii şi petrece într-o lume virtuală care-l subjugă, criticând faptul că prin imagine intră dracul în suflet. Înaltul ierarh a vorbit şi despre Balena Albastră.

1442 afișări
Imaginea articolului Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ: Omul, rob al imaginii, prin imagine intră dracul în suflet. Ce spune despre Balena Albastră şi despre atentatele care au avut loc în ultima perioadă

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ: Omul, rob al imaginii, prin imagine intră dracul în suflet. Ce spune despre Balena Albastră (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În Pastorala de Paşti despre care a vorbit, miercuri, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, IPS Andrei Andreicuţ a scris că navigarea pe internet îl captivează pe om în aşa măsură că nu mai are timp nici de comuniune cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber.

„Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine. Obsesia imaginii l-a subjugat totalmente. Petrece ore întregi în faţa televizorului. Nu poate lăsa o zi să nu urmărească ştirile, diferite filme sau programe de divertisment. În acelaşi timp calculatorul, cu întrebuinţările lui folositoare sau mai puţin folositoare, i-a devenit tovarăş de toată ziua. Navigarea pe internet îl captivează în aşa măsură că nu mai are timp nici de comuniune cu cei din casă, nici de lectură, nici de sport, nici de plimbări în aer liber. Şi ca să-l poată avea peste tot apelează la un laptop sau la o tabletă. Mai nou, telefoanele mobile performante, care au şi internet, îi oferă omului imagini, şi-l vezi butonând peste tot: pe stradă, în maşină, la masă sau în alte multe împrejurări. Şi chiar dacă este în compania cuiva, el, de fapt, petrece într-o lume virtuală care-l subjugă. Am dori să îi tămăduim de această meteahnă. Omul contemporan a devenit un pătimaş, rob imaginii, care poate fi bună sau rea. Dacă imaginea este bună lucrurile sunt în ordine. Dar, dacă imaginea este rea, păcătoasă sau indecentă? Atunci este o problemă. Pentru că prin imagine intră dracul în suflet”, a spus mitropolitul Clujului.

Potrivit acestuia, imaginile păcătoase pot fi oferite de televizor, de site-urile indecente de pe internet, de Facebook iar în felul acesta „imaginea păcătoasă devine o fereastră înspre iad”.

“Există şi imagini distrugătoare, prăpăstioase, dacă aş pomeni doar de Balena albastră care face ravagii în ultima vreme, dar vorbesc şi de imagini păcătoase reprezentate în cărţi, pe pliante, care pot fi distrugătoare de suflet”, a mai spus mitropolitul Clujului.

IPS Andrei Andreicuţ a susţinut că această patimă a dependenţei de imagine, ca orice altă patimă, creşte gradual şi poate ajunge la distrugerea sufletească, iar dacă provoacă păcate trupeşti, distruge şi sănătatea.

„Patima începe cu lucruri mici şi sfârşeşte prin a te distruge. Sunt şi oameni de ştiinţă care trag semnalul de alarmă şi ne spun că vizionarea excesivă a televizorului şi a internetului <<constituie un important factor în intensificarea stării de nervozitate şi agitaţie mentală, în slăbirea capacităţii de concentrare, în scăderea memoriei, în apariţia stării de pasivitate, şi a plictiselii, a depresiilor, a anxietăţii şi tulburărilor de personalitate>>. Ce să mai zicem de urmările de natură morală?”, a mai spus înaltul ierarh ortodox.

Mitropolitul Clujului a menţionat că nu are intenţia de a diaboliza televizorul sau internetul, pentru că la televizor sunt şi emisiuni bune, iar de pe internet se pot afla şi lucruri folositoare, ci doreşte un singur lucru: vizionarea să fie cu discernământ, să nu devină omul robul imaginii, mai ales a imaginii păcătoase.

„Imaginea bună, în sensul absolut al cuvântului este icoana. Icoana este o fereastră înspre Raiul Invierii care dă sufletului posibilitatea de a intra în legătură cu Împărăţia lui Dumnezeu. Cele mai importante sunt icoana Maicii Domnului şi a lui Iisus Hristos. Imaginea păcătoasă, ca fereastră spre iadul morţii veşnice, ne pângăreşte şi ne distruge spiritual. De aceea am încercat în Postul Mare să ne curăţim, să ne spovedim, să ne eliberăm de patimi, ca acum, la Paşti, să-L vedem pe Domnul Hristos îmbrăcat în toată splendoarea Lui”, a conchis IPS Andrei Andreicuţ.

Pastorala va fi citită de Paşti în toate bisericile de pe raza Mitropoliei Clujului.

ÎPS Andreicuţ: Am dori o intervenţie fermă a comunităţii internaţionale în cazul atentatelor

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, doreşte o intervenţie fermă a comunităţii internaţionale pentru oprirea atentatelor cărora le cad victime creştini, făcând referire la atentatele de Florii de la două biserici din Egipt, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, miercuri, reprezentanţii presei, la transmiterea mesajului de Paşti de la reşedinţa Mitropolitană din Cluj-Napoca, dacă are semnale de teamă din partea credincioşilor sau preoţilor în urma atentatelor din Egipt, dacă le este frică să meargă la slujbe, ÎPS Andrei Andreicuţ a spus că întotdeauna creştinismul a promovat civilizaţia, iar mulţi arabi din ţările unde este război vor să ajungă în Europa şi ar trebui „lămuriţi” că aceste ţări europene îşi datorează creştinismului nivelul de civilizaţie.

“Nu putem renunţa la participarea la slujbe, însă ceea ce am dori noi, referitor la aceste atentate, pe care le comit cei din ISIS sau alţi vrăjmaşi ai civilizaţiei noastre creştine, noi am dori să fie mai fermă şi mai limpede comunitatea internaţională atunci când condamnă aceste atentate, dar chiar să intervină să le oprească. Nu se pomenesc întotdeauna aceste atentate, acum au fost mari cele din Egipt, dar şi în Siria, Irak, în Africa Centrală şi de Sud se comit atentate împotriva creştinilor. E clar, creştinismul a promovat civilizaţia, mulţi arabi din aceste ţări unde este război vor să ajungă în Europa, dar civilizaţia Germaniei şi Franţei se datorează creştinismului şi ar trebui cumva lămuriţi că aceste ţări europene îşi datorează creştinismului nivelul de civilizaţie în care se găsesc. Şi atunci cum împotriva creştinismului se pornesc atentatele?”, a spus mitropolitul Clujului.

Potrivit acestuia, problema este că şi reprezentanţii comunităţii internaţionale, ca oameni, au sau nu o convingere religioasă puternică ca să poată interveni ferm.

“Ar trebui să aibă loc şi un dialog, să li se explice efectiv ce este creştinismul şi civilizaţia la care ei aspiră. Ei vin cu o mentalitate, islam, ascultare, acolo nu se comentează. Ei sunt exclusivişti, cine vrea să-şi părăsească religia islamică şi trece la creştinism este omorât. Trebuie schimbată această mentalitate”, a mai spus ÎPS Andrei Andreicuţ.

Două atentate teroriste au vizat, la sfârşitul săptămânii trecute, două biserici copte din Egipt, peste 40 de persoane fiind decedate şi peste 100 rănite. Primul atentat a vizat o biserică coptă din localitatea Tanta, aflată la aproximativ 100 de kilometri nord de Cairo, şi s-a soldat cu cel puţin 27 de morţi şi peste 78 de răniţi, a comunicat Ministerul Sănătăţii de la Cairo. Al doilea atac terorist a avut loc la Catedrala coptă din Alexandria, în urma atentatului decedând 17 persoane, inclusiv trei ofiţeri de poliţie, iar alte 48 de persoane au fost rănite, a precizat Ministerul. Preşedintele Abdel Fattah el-Sisi a decretat starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni, a relatat Reuters online.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici