Mitropolitul Clujului, mesaj la moartea lui Dumitru Fărcaş: Fără el, Clujul, Transilvania şi România, mai sărace

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, consideră că fără taragotistul Dumitru Fărcaş, Clujul, Transilvania şi România sunt mai sărace, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1772 afișări
Imaginea articolului Mitropolitul Clujului, mesaj la moartea lui Dumitru Fărcaş: Fără el, Clujul, Transilvania şi România, mai sărace

Mitropolitul Clujului, mesaj la moartea lui Dumitru Fărcaş: Fără el, Clujul, Transilvania şi România, mai sărace

Potrivit unui mesaj de condoleanţe transmis, miercuri, IPS Andrei Andreicuţ a menţionat că a admirat la Dumitru Fărcaş profunzimea şi dăruirea lui în slujirea spiritualităţii românilor.

”Maestrul Dumitru Fărcaş a fost chemat de Dumnezeu. Îţi este foarte greu ca în asemenea momente să-ţi găseşti cuvintele cele mai potrivite. De aceea ne folosim de Sfânta Scriptură, care ne spune că <<un nume bun este mai de preţ decât bogăţia; cinstea este mai preţioasă decât argintul şi aurul>> (Pilde 22,1). Fără el Clujul e mai sărac, Transilvania noastră pe care a iubit-o, şi, de ce nu?, România pe care a prezentat-o cu cinste pe toate meridianele globului, sunt mai sărace. (...) După ce am aniversat în această primăvară împlinirea a optzeci de ani de viaţă, participând la spectacolul omagial al cărui amfitrion a fost, la câteva zile, m-a vizitat la Mitropolie şi am avut o convorbire atât de frumoasă că nu o s-o uit niciodată. Ne-am întâlnit pe aceeaşi lungime de undă şi admiram profunzimea şi dăruirea lui în slujirea spiritualităţii noastre, pe care a făcut-o ca nimeni altul. Ca şi el, şi eu iubesc folclorul nostru, fără să am darul pe care Dumnezeu i l-a dat lui; şi el ca şi mine iubea neţărmurit valorile noastre autentice şi rădăcinile ne sunt în aceleaşi ţinuturi”, se arată în documentul citat.

Mitropolitul Clujului a precizat că Dumitru Fărcaş îl preţuia pe Ioan Alexandru, astfel că a recitat împreună poezia „Clopotarul”

”Pe lângă faptul că taragotul său este de neînlocuit, recita foarte frumos. (...) Acum când, plâns de noi toţi, s-a mutat la Domnul, ne exprimăm compasiunea noastră faţă de familia sa şi faţă de toţi cei ce l-au preţuit. Dumnezeu să-l odihnească!”, a mai arătat IPS Andrei Andreicuţ.

Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici