Monarhi din marile familii regale ale Europei, printre care regina Sofia şi regele Juan Carlos ai Spaniei, suveranii Suediei, regele Bulgariei dar şi prinţul Charles al Marii Britanii, prezenţi la funeraliile Regelui Mihai | GALERIE FOTO, VIDEO

Monarhi din aproape toate casele regale din Europa au fost prezenţi la Bucureşti, la funeraliile regelui Mihai. Regele Juan Carlos I şi Regina Sofia ai Spaniei, precum şi prinţul Charles al Marii Britanii, suveranii Suediei şi mulţi alţii au participat la Palatul Regal, în sala Tronului, alături de membrii Casei regale a României şi de oficialii români, la slujba religioasă. Două alteţe din afara Europei au fost prezente la ceremonii: Principesa Muna a Iordaniei şi Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein. Întreaga familie regală a României a fost reunită la funeraliile regelui Mihai.

37819 afișări
Imaginea articolului Monarhi din marile familii regale ale Europei, printre care regina Sofia şi regele Juan Carlos ai Spaniei, suveranii Suediei, regele Bulgariei dar şi prinţul Charles al Marii Britanii, prezenţi la funeraliile Regelui Mihai  | GALERIE FOTO, VIDEO

Monarhi din casele regale ale Europei, printre care regele Juan Carlos şi prinţul Charles, prezenţi la funeraliile regelui Mihai

Reprezentanţii marilor monarhii care au onorat invitaţia de a participa la funeraliile regelui Mihai au însoţit cortegiul funerar şi au luat parte la toate ceremoniile desfăşurate la Bucureşti.

FOTO: Regina Sofia şi regele Juan Carlos, la venire

FOTO: Principesa Astrid a Belgiei si Principesa Muna a Iordaniei 

Aşezaţi pe scaune, aceştia au asistat la slujba din Holul Tronului din fostul Palat Regal, apoi au ieşit în Piaţa Palatului (actuala Piaţa Revoluţiei), unde au asistat mii de români şi l-au aclamat pe rege. Tot alaiul regal s-a deplasat apoi la slujba de înmormântare care s-a ţinut la Catedrala Patriarhală.

La finalul ceremoniei, membrii Casei Regale a României, principesele şi soţii lor au salutat rând pe rând, prin strângere de mâini şi îmbrăţişări, înalţii monarhi ai Europei pentru a-şi transmite mesaje de condoleanţe.

FOTO: Prinţul Charles al Marii Britanii, în mijloc, Regia Sofia a Spaniei(D) şi Regina Regina Anne-Marie a Greciei (S)

La funeraliile Regelui Mihai I participă familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia.

FOTO: Prinţul Charles, la venire

FOTO: Regele Carl XIV Gustaf al Suediei si Regina Silvia a Suediei 

De asemenea, la funeralii vor fi reprezentate familiile imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne.

Ce case regale au fost prezente la funeralii:


SUEDIA: Regele Carl XVI Gustaf şi Regina Silvia 

LUXEMBURG: Marele Duce de Luxemburg

SPANIA: Regele Juan Carlos I al Spaniei/Majestatea Sa Regina Sofia 

MAREA BRITANIE:  Principele Charles de Wales

BULGARIA: Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

GRECIA: Regina Anne-Marie a elenilor/ Principesa Irina a Greciei/ Principele Nikolaos al Greciei

IORDANIA: Principesa Muna a Iordaniei

BELGIA: Principesa Astrid / Principele Lorenz 

SERBIA: Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei/ Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei/ 

GERMANIA: Principele Georg al Prusiei/ Marele Duce de Baden/  Marea Ducesa de Baden/ Principele Eberhard de Wurttemberg

PORTUGALIA: Ducele de Braganza

AUSTRIA: Arhiducele Karl al Austriei/ Arhiducele Dominic al Austriei/ Arhiducesa Emmanuella a Austriei/ Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei

Baronul Hanns von Holzhausen
Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch
Arhiducele Georg al Austriei
Arhiducele Martin al Austriei
Arhiducesa Katharina a Austriei

RUSIA: Marea Ducesa Maria a Rusiei

ALBANIA:  Principele Mostenitor Leka II al albanezilor/ Principesa Mostenitoare Elia a albanezilor

BAHREIN: Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa 

IORDANIA: Regala Principesa Rym a Iordaniei

FRANŢA: Ducele de Vendome/ Principesa Chantal a Frantei/ Principele Emmanuel Philibert 

 

 

Programul complet al funeraliilor 

La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.

Sâmbătă, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici