Moştenirea lui Toader: Peste 16.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor

Federaţia Sindicatelor din Penitenciare reclamă că mandatul lui Tudorel Toader la ministerul Justiţiei a fost marcat de incompetenţă şi nepăsare. Toader este acuzat că a blocat investiţiile de modernizare a penitenciarelor, a ignorat deficitul de personal şi a vasalizat managementul sistemului.

657 afișări
Imaginea articolului Moştenirea lui Toader: Peste 16.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor

Moştenirea lui Toader: Peste 16.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor

,,După Tudorel Toader, la penitenciare, potopul. Moştenirea Toader: Lucrări de investiţii blocate, deficit sever de personal, subfinanţarea sistemului penitenciar, lipsă de transparenţă şi proteste ale angajaţilor din penitenciare”, informeaza Federaţia Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor într-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX.

Totodată, Federaţia Sindicatelor din Penitenciare salută pe această cale debarcarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, spunând că măsura este tardivă şi a fost luată din motive greşite, deoarece Tudorel Toader ar fi trebuit să fie demis pentru incompetenţă şi indolenţă, nu pentru că nu a îndeplinit anumite obiective politice izvorâte din interese penale.

,,Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investiţiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate şi deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanţarea sistemului penitenciar şi ignorarea deficitului sever de personal si a nevoii de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfăşoare în bune condiţii. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar partial”,
se mai arată în document.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a penitenciarelor reclamă deopotrivă abuzuri şi incompetenţă în gestionarea sistemului penitenciar.

,,În pofida declaraţiilor publice şi a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiţie, volumul investiţiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situaţie criticată de altfel deschis de către reprezentanţi ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiţiei Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât şi modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declaraţii, după ce planurile de investiţii au fost ţinute la sertar cu lunile”, completează reprezentanţii Federaţiei.

De asemenea, aceştia îi reproşează lui Tudorel că a blocat orice concurs pentru funcţii de director, deşi s-a arătat critic împuternicirile la alte instituţii ale sistemului penitenciar şi că şi-a vasalizat aceste funcţii prin împuterniciri repetate şi deseori ilegale, depăşind termenul de un an. Deşi au fost anunţate concursuri şi au fost derulate probe, acestea n-au fost finalizate, unele timp de doi ani.

,,Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în faţa instanţelor civile şi penale. Instanţele civile deja s-au pronunţat anulând ordine şi decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuţiilor organizaţiilor sindicale. Mai rămâne ca şi instanţele penale să demonstreze că şi miniştrii justiţiei trebuie să respecte legea”, mai spune acelaşi document.

Reprezentanţii Sindicatului mai arată că în mandatul Tudorel Toader la Justiţie au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor şi că datorită legii recursului compensatoriu, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, subliind că infractorii au fost trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracţiuni. De asemenea, aceştia întăresc faptul că totodată şi personalul din penitenciare a avut de suferit, din cauza deficitului sever de resurse umane, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiţiei. Numărul de angajaţi fiind cu aproape 8.000 mai mic faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Peste un milion de ore suplimentare au rămas neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale.

,,La acest moment, după ce Ministerul Justiţiei a anunţat suspendarea plăţii unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaţilor din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situaţie ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”, conchid reprezentanţii Federaţiei Sindicatului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici