MOTIVARE CAB: Privatizarea ICA, un şir de "coincidenţe" care au dus la dobândirea acestuia de către Grivco

Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost un şir continuu de "coincidenţe", care au dus la dobândirea acestuia de către firma Grivco, la un preţ "infim", arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea condamnărilor dispuse în dosarul "ICA".

140 afișări
Imaginea articolului MOTIVARE CAB: Privatizarea ICA, un şir de "coincidenţe" care au dus la dobândirea acestuia de către Grivco

MOTIVARE CAB: Privatizarea ICA, un şir de "coincidenţe" care au dus la dobândirea acestuia de către Grivco (Imagine: Captura Video)

Judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea au arătat, în motivarea condamnărilor dispuse în 8 august, că există o succesiune neîntreruptă de aspecte ce ţin de nelegalitatea acestui proces de privatizare, precum şi "un şir continuu de «coincidenţe» care converg spre un singur şi sigur rezultat final, acela al dobândirii SC ICA SA de către SC Grivco SA la un preţ infim în raport de valoarea de piaţă pe care o aveau bunurile SC ICA SA".

Completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti a mai arătat că Gheorghe Mencinicopschi a acţionat în mod "parşiv" când le-a prezentat lui Costantin Baciu şi Gheorghe Sin documentaţia deja întocmită cu privire la constituirea unui drept de superficie asupra terenurilor ce aparţineau Institutului de Cercetări Alimentare, precum şi pe cea care viza majorarea capitalului social al firmei Bioprod, iar aceştia au acceptat să semneze în virtutea relaţiilor de prietenie şi încredere pe care le aveau cu Mencinicopschi.

"De asemenea, trebuie observate relaţiile apropiate dintre inculpatul Voiculescu Dan şi inculpatul Mencinicopschi Gheorghe, care au arătat în mod constant că nu aveau o relaţie altfel decât profesională, susţineri ce sunt însă evident contrazise de declaraţiile inculpaţilor Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Popa Corneliu, Domnişoru Gheorghe-Marian, în care precizează că era de notorietate la nivelul Academiei că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe urmărea să privatizeze în favoarea SC Grivco SA, pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate, precum şi de implicarea pe care Mencinicopschi Gheorghe o avea în formaţiunea politică condusă de inculpatul Voiculescu", au scris judecătorii în motivare.

Magistraţii Curţii de Apel vorbesc în cadrul deciziei şi despre faptul că Gheorghe Mencinicopschi a particiat la licitaţia pentru privatizarea ICA.

"Fiind întrebat de unde a avut resursele financiare pentru a participa la această licitaţie, având în vedere că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe a menţionat constant că nu are o situaţie financiară deosebită, acesta a arătat iniţial că a împrumutat aceste sume de bani. De asemenea, a arătat că a împrumutat cauţiunea pe care a depus-o pentru a participa la licitaţie, sumă de bani care, conform situaţiei conturilor bancare ale acestuia, îi fusese virată în cont exact înainte de organizarea licitaţiei", se mai arată în motivare.

Potrivit judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti care au dispus condamnările în dosarul "ICA", Mencinicopschi a revenit asupra declaraţiei şi a arătat nu a împrumutat aceste sume de bani de la altcineva şi a spus că nu îşi poate explica de ce ar fi declarat anterior contrariul.

"Această atitudine procesuală absolut hilară atestă (...) că participarea la licitaţie a inculpatului Mencinicopschi Gheorghe a fost un simplu truc pentru a crea senzaţia opiniei publice că această licitaţie a fost una reală, iar nu trucată, la care a participat inculpatul Pantiş ca reprezentant al societăţii SC Grivco SA, care era ştiută în realitate cu mult înainte ca fiind caştigătoarea licitaţiei şi inculpatul Mencinicopschi care a primit banii pentru a participa la această licitaţie trucată tocmai din partea contra-candidatei sale exact înainte de licitaţia propriu-zisă", arată judecătorii în documentul citat.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici