Motivarea arestării ucigaşilor sirianului găsit în portbagaj: Lăsarea lor în libertate ar tulbura mediul social

Lăsarea în libertate a presupuşilor ucigaşi ai sirianului găsit într-un portbagaj nu doar că ar tulbura ordinea publică, ci şi mediul social, arată judecătorii Tribunalului Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a principalilor suspecţi de comiterea crimei.

603 afișări
Imaginea articolului Motivarea arestării ucigaşilor sirianului găsit în portbagaj: Lăsarea lor în libertate ar tulbura mediul social

Motivarea arestării ucigaşilor sirianului găsit în portbagaj: Lăsarea lor în libertate ar tulbura mediul social

"Există probe că lăsarea în libertate a inculpaţilor tulbură nu numai ordinea juridică, dar, în primul rând, mediul social, ocrotit de valorile sale fundamentale, prin normele dreptului penal şi procesual penal, această tulburare fiind susceptibilă de a se repeta în viitor, din cauza faptului că generează o stare de primejdie pentru raporturile sociale, pentru normala lor desfăşurare şi dezvoltare în interesul societăţii însăşi", notează judecătorii în motivarea deciziei de arestare a soţiei sirianului şi a amantului acesteia, principalii suspecţi în acest caz.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere gravitatea deosebită a faptei, determinată de rezultatul letal produs, de modalitatea concretă de comitere a crimei, constând în faptul că cei doi au acţionat împreună, "conjugându-şi acţiunile, după punerea în prealabil a victimei în situaţia de a nu se putea apăra, sporindu-şi astfel şansele de reuşită infracţională, dar şi de circumstanţele de comitere a acesteia".

"Dacă pericolul pe care l-ar prezenta pentru societate lăsarea în libertate a inculpaţilor nu se presupune generic, ci trebuie dovedit, tot atât de evident este că nu putem susţine că nu există acest pericol pentru ordinea publică atunci când inculpaţii au produs prin fapta lor o încălcare a regulilor de convieţuire socială ca urmare a reacţiei declanşate de fapta comise", se subliniază în motivarea deciziei.

Mai mult, magistraţii care au dispus arestarea celor doi presupus criminali au luat în calcul şi rezonanţa socială a acestei fapte, existând posibilitatea ca lăsarea în libertate a inculpaţilor să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi să încurajeze alte persoane să comită fapte asemănătoare.

"În raport cu prevederile art. 5 din CEDO, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile de a crede că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a crede în posibilitatea săvârşirii de noi infracţiuni, fiind necesară astfel apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal. Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că este îndeplinită şi această condiţie necesară detenţiei preventive a inculpaţilor", conform documentului citat.

Asasinarea sirianului Haj Saleh Moustafa a fost plănuită de soţia lui şi de amantul acesteia cu două săptămâni înainte, timp în care, până să decidă să-i pună somnifere în mâncare, cei doi au luat în calcul să-l otrăvească cu sodă caustică sau să-l omoare în bătaie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că Haj Saleh Moustafa şi Maria Andreea Pătraşcu s-au căsătorit în 1996, dar mariajul lor a fost, încă de la început, unul şubred, măcinat de neînţelegeri, generate de presupuse infidelităţi ale sirianului. La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, femeia l-ar fi cunoscut, prin intermediul unei reţele de socializare, pe Alfons Gabriel Arhire, iar cei doi ar fi început o relaţie amoroasă.

Ulterior, la începutul lunii decembrie a anului trecut, Andreea Maria Pătraşcu ar fi descoperit, în telefonul soţului său, mai multe mesaje pe care acesta le schimbase cu o femeie "Karina", despre care a dedus că ar fi o amantă pe care bărbatul o avea la Constanţa. Cei doi ar fi discutat despre ea în termeni jignitori, motiv pentru care Andreea Pătraşcu l-ar fi sunat pe Alfons Gabriel Arhire şi i-ar fi spus ce scria în mesaje.

Alfons Gabriel Arhire i-ar fi spus amantei sale că sirianul trebuie omorât neapărat, iar de atunci cei doi au început să pună la punct planul crimei. Aceştia s-ar fi gândit iniţial să-l otrăvească pe sirian cu sodă caustică sau să-l omoare în bătaie, însă în cele din urmă ar fi stabilit că cea mai bună variantă ar fi să-l adoarmă, iar apoi să-l asfixieze, au precizat sursele citate.

În 13 decembrie 2014, Andreea Pătraşcu a ieşit în parc împreună cu soţul său şi cu copilul lor de nouă ani. Când au revenit acasă, femeia a pus masa, după care i-a făcut sirianului un ceai, în care i-ar fi pus mai multe somnifere. După ce bărbatul a adormit, Andreea Pătraşcu şi-ar fi sunat amantul, care i-a recomandat să-l sufoce cu perna. Aceasta i-a răspuns că nu poate şi l-a sunat din nou, de dimineaţă, comunicându-i faptul că Haj Saleh Moustafa nu s-a trezit. Ulterior, aceasta a dus copilul la mama ei şi l-a chemat pe Arhire, care a luat o pernă şi l-a asfixiat pe sirian, au arătat sursele apropiate anchetei.

Procurorii au mai stabilit că, în 14 decembrie 2014, Andreea Pătraşcu şi amantul ei ar fi bagat cadavrul într-un sac, iar apoi într-un geamantan tip troler, iar pentru a nu lăsa amprente, au purtat mănuşi.

"În seara de 13 decembrie 2014, în timp ce se afla în imobilul de domiciliu, inculpata Pătraşcu Maria Andreea i-a dat victimei H.S.M., soţul său, produse medicamentoase cu efect tranchilizant, pe care le-a introdus, fără cunoştinţa victimei, în alimentele consumate de către aceasta la masa de seară, după care, în dimineaţa zilei de 14 decembrie 2014, împreună cu inculpatul Arhire Alfons Gabriel, profitând de starea de neputinţă de a se apăra în care se afla victima, a exercitat acte de violenţă asupra acesteia, care au condus la deces. După comiterea faptei, cei doi inculpaţi au abandonat cadavrul victimei într-un troler din portbagajul unui autoturism marca Opel Vectra, pe care l-au parcat în Bucureşti, şos. Pantelimon, Sector 2", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat, pentru MEDIAFAX, că Andreea Pătraşcu şi amantul său ar fi încercat să facă să pară că a fost vorba de o răzbunare de tip mafiot. Aceştia ar fi sperat că principalii suspecţi vor fi reprezentaţii unor firme din domeniul hotelier, la care Haj Saleh Moustafa avea nişte datorii.

Conform anchetatorilor, mobilul crimei nu a fost încă stabilit cu exactitate, în codiţiile în care declaraţiile celor doi sunt contradictorii.

În timp ce Arhire susţine că omorul a fost comis "din dragoste", femeia a declarat că, după ce a citit mesajele dintre sirian şi amanta lui, se "temea" pentru viaţa ei, mai ales că, spune ea, Haj Saleh Moustafa era un om violent, care o bătea des.

Andreea Pătraşcu şi Arhire Alfons Gabriel au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în 17 aprilie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, la propunerea procurorilor Parchetului Capitalei, care îi acuză de omor.

Cadavrul sirianului Haj Saleh Moustafa a fost găsit în 8 aprilie, într-o geantă aflată în portbagajul unei maşini cu număr de Constanţa, înscrisă pe numele societăţii Perla Majestic, care era parcată pe Şoseaua Pantelimon, vizavi de Secţia 9 de Poliţie.

Bărbatul fusese dat dispărut, de amanta lui, în ianuarie, deşi nu se mai ştia nimic despre el din 14 decembrie 2014.

Poliţiştii au deschis portbagajul în care a fost găsit cadavrul sirianului după ce au fost anunţaţi de nişte muncitori care lucrau în zonă şi care trebuiau să mute maşina că au simţit un miros puternic. Trupul sirianului era într-o stare avansată de putrefacţie, dar nu fusese tranşat, ci aşezat în aşa fel încât să încapă în geantă, acesta fiind îmbrăcat cu costum, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Soţia sirianului Haj Saleh era consilier la Inspecţia Muncii. Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Andreea Maria Pătraşcu lucrea la Departamentul Relaţii Internaţionale, iar ca angajat nu a creat niciodată probleme.

Arhire, fost director al unei firme de consultanţă, specializat în securitate şi sănătate în muncă, este absolvent al Facultăţii de Drept şi al Seminarului Teologic Liceal Bucureşti. Acesta a fost căsătorit de trei ori şi este tatăl a doi copii.

Haj Saleh Moustafa, în vârstă de 52 de ani, locuia în Bucureşti, într-un bloc situat într-un complex rezidenţial, însă avea reşedinţa în localitatea constănţeană Năvodari, el deţinând două societăţi comerciale.

Potrivit reprezentanţilor societăţii Perla Majestic, Haj Saleh Moustafa este un fost colaborator al uneia dintre firmele grupului. Haj Saleh, absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, stătea în România de aproximativ 20 de ani, era căsătorit şi avea un copil de nouă ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici