Motivarea Curţii de Apel Bucureşti în cazul atacatorului de la Perla: Remuşcările şi regretele nu pot fi decât formale

Atitudinea de remuşcare şi regret pe care Gheorghe Vlădan a afişat-o ulterior masacrului de la Perla nu poate fi decât "formală faţă de tot ansamblul infracţional", precizează judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), în motivarea deciziei de condamnare a acestuia la închisoare pe viaţă.

337 afișări
Imaginea articolului Motivarea Curţii de Apel Bucureşti în cazul atacatorului de la Perla: Remuşcările şi regretele nu pot fi decât formale

Remuşcările şi regretele atacatorului de la Perla nu pot fi decât formale - motivare (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit motivării redactate de judecători, Vlădan a comis faptele pe fondul relaţiilor tensionate pe care le avea cu soţia. Mai mult, susţin magistraţii, el a premeditat fapta, organizând un "plan temeinic", pe care l-a urmat pas cu pas pentru a obţine rezultatul urmărit.

Faptele autorului masacrului de la Perla, potrivit sursei citate, au generat "o stare de alertă şi panică" în rândul oamenilor, faţă de posibilitatea producerii unor asemenea infracţiuni.

Pe de altă parte, nu a fost posibilă introducerea în cauză, ca parte responsabilă civilmente, a coaforului unde a avut loc incidentul din martie 2012, se arată în motivare.

"Angajatorul victimelor nu poate fi citat în procesul penal pentru că faptele au fost săvârşite de inculpat, cu care această societate nu are nici un raport, de nicio natură, şi, deşi victimele se aflau într-adevăr în exercitarea funcţiilor încredinţate de această societate şi în timpul exercitării normale a funcţiilor, aceste persoane aveau calitatea exclusivă de victime, nu de făptuitori şi nu li s-a reţinut nici o culpă în săvârşirea infracţiunilor, astfel încât nu se putea dispune introducerea în procesul penal ca parte responsabilă civilmente a angajatorului acestora, fără reţinerea ca îndeplinite a minimului de condiţii care să poată determine angajarea răspunderii sale, Curtea apreciind ca superfluu să analizeze mai mult decât această solicitare a părţilor civile", se menţionează în motivarea CAB.

În plus, nici Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în calitatea sa de angajator al lui Vlădan, nu a fost introdus în proces ca parte responsabilă civilmente, pentru că faptele comise de Vlădan nu au avut nicio legătură cu profesia sa de poliţist. Mai mult, arma folosită de "atacatorul de la Perla" nu era dintre cele pe care angajaţii MAI le primesc în dotare.

"Curtea constată că inculpatul se afla la data săvârşirii faptelor în afara orelor de program, fiind liber de la serviciu şi nici una dintre infracţiuni nu a fost săvârşită în exercitarea profesiei de poliţist sau măcar în vreo oarecare legătură cu atribuţiile sale de serviciu, or, condiţia prioritară care se analizează când se apreciază asupra răspunderii comitentului pentru fapta prepusului este aceea de a stabili că faptele au fost săvârşite în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, ceea ce nu se dovedeşte în nici un fel în cauza de faţă", precizează judecătorii Curţii.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 17 octombrie, să menţină pedeapsa hotărâtă de Tribunalul Bucureşti în cazul lui Gheorghe Vlădan - autorul masacrului de la Perla -, condamnându-l pe acesta, în faza de apel, la închisoare pe viaţă.

Judecătorii de la CAB au decis, de asemenea, să mărească daunele materiale şi morale la câte 150.000 de lei pentru fiecare dintre părţile civile din dosar. Curtea de Apel l-a mai obligat pe Vlădan să plătească 9.005 lei, reprezentând daune materiale, către părţile civile Georgiana şi Cornel Bendre, fiica şi, respectiv, soţul colegei Florinei Vlădan, ucisă şi ea în masacrul de la Perla.

Decizia CAB nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs la instanţa supremă. Primul termen urmează să se judece la 25 aprilie 2014.

Gheorghe Vlădan a fost condamnat, în 12 februarie, de Tribunalul Bucureşti la închisoare pe viaţă pentru masacrul de la coaforul din complexul Perla, în care şi-a ucis soţia şi o colegă a acesteia şi a rănit alte şase persoane.

La 5 martie 2012, agentul de poliţie Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica "N. Kretzulescu", a deschis focul în incinta coaforului de la complexul Perla din Capitală, cu intenţia de a o ucide pe soţia lui, care voia să divorţeze de el. Aceasta şi casiera coaforului au fost ucise, iar şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului, au fost rănite.

Vlădan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, pentru omor calificat şi deosebit de grav, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

"În această cauză numărul părţilor vătămate şi victimelor s-a ridicat la zece persoane, dintre care şase au fost rănite, două au fost ucise, iar asupra a altor două a executat foc de armă dar nu le-a rănit", potrivit Parchetului instanţei supreme.

În ziua masacrului, Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14 Poliţie din Capitală, unde soţia sa îl reclamase în data de 1 martie 2012 pentru ameninţări. Florina Vlădan declarase la poliţie, în 1 martie 2012, că soţul său, cu care se afla în acţiune de divorţ, termenul de judecată fiind 7 martie, o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Gheorghe Vlădan vorbea la telefon când a intrat în coaforul din complexul Perla, apoi a discutat cu soţia sa, după care a ieşit pe holul unităţii, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul şi-a scos de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri, cu care a împuşcat-o în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanţe în casieră, după care a intrat în camera unde era frizeria şi a continuat să tragă. Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul, şi a împuşcat-o în cap pe casiera rănită, care o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, apoi a continuat să tragă în coafor, au precizat surse judiciare.

De la intrarea lui Vlădan în coafor şi până la ieşire au trecut trei minute şi 27 de secunde, iar atacul armat propriu-zis a durat aproape un minut, potrivit anchetatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici