MOTIVAREA tribunalului în dosarul "ICA": Voiculescu recompensa coinculpaţii după efectuarea operaţiunilor nelegale

Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecaţi în dosarul "ICA", după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate şi menţinerea în funcţii sau desemnarea lor pe unele noi, reiese din motivarea Tribunalului Bucureşti.

1438 afișări
Imaginea articolului MOTIVAREA tribunalului în dosarul "ICA": Voiculescu recompensa coinculpaţii după efectuarea operaţiunilor nelegale

Motivare dosarul "ICA": Voiculescu recompensa coinculpaţii după efectuarea operaţiunilor nelegale

Instanţa subliniază, în motivarea deciziei prin care inculpaţii din dosarul "ICA" au fost condamnaţi la închisoare cu executare, că probele administrate susţin rechizitoriul procurorilor.

"Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, Tribunalul reţine că situaţia de fapt reţinută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză", se arată în documentul citat.

Instanţa reţine că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu şi-a exercitat influenţa asupra altor inculpaţi din dosar în calitate de preşedinte al PUR (actualul PC).

În acest context, sunt menţionaţi în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost "recompensaţi, după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate".

"Probatoriul administrat în cauză a demonstrat că inculpaţii M.G., P.S. şi S.J.C. se aflau în sfera de influenţă a inculpatului V.D., conferită de funcţia de preşedinte al PUR în condiţiile în care coinculpaţii M.G., P.S., S.J.C. aveau calitatea de ....... ai aceluiaşi partid, fiind şi recompensaţi după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate", notează instanţa.

Tribunalul precizează că Voiculescu şi-a folosit influenţa, ca preşedinte de partid, pentru ca Grivco, firmă controlată de el, să cumpere pachetul de acţiuni deţinut de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) "la un preţ mult inferior faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea cu intenţie a activelor şi a titlurilor de participare".

"Privatizarea societãţii nou înfiinţate şi adjudecarea prin licitaţie a pachetului de acţiuni de către SC 'G.' SA B. s-au realizat în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea de zeci de ori a valorii activelor. (...) Ulterior, titlurile de participare ale SC ICA au fost 'spălate' prin dobândirea lor în nume propriu de către inculpatul V. D. în condiţiile cunoaşterii provenienţei ilicite a acestora şi transmiterii lor ulterioare unor terţe persoane de bună-credinţă", se arată în motivare.

Instanţa mai subliniază că, deşi Voiculescu "a negat în mod constant că ar avea vreo implicare în activitatea de privatizare a SC ICA SA, activitatea premergătoare privatizării (...), precum şi activitatea infracţională a celorlalţi inculpaţi (... ) demonstrează că inculpatul şi-a folosit influenţa şi autoritatea, în calitatea sa de ..... al P.U.R., asupra inculpaţilor M. G., P.S. şi S. J. C.".

În privinţa inculpaţilor Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Cătălin Jean Sandu, în motivare se arată că aceştia s-au lăsat influenţaţi de Dan Voiculescu şi "au acţionat prin nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare la momentul privatizării, în vederea realizării scopului urmărit de inculpatul D. V.". "Totodată relaţiile de prietenie existente şi dezvoltate ulterior între inculpaţi şi acţiunea lor concertată şi concomitentă în beneficiul firmei G. (Grivco - n.r.), realizată cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu consecinţe păgubitoare pentru SC ICA SA a condus la privatizarea frauduloasă a SC ICA SA", se mai menţionează în documentul citat.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 26 septembrie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA.

Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea lui Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani după executarea pedepsei funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC ICA SA.

Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici