MS: Spitalele care nu fac cerere de transformare în cămine de bătrâni nu primesc bani de la 1 aprilie

Spitalele care până la 1 aprilie nu fac cerere la MMFPS pentru transformare în cămine de bătrâni nu vor beneficia de fondurile din programul instituţiei, până acum fiind înregistrate şapte astfel de solicitări, din totalul celor 67 de unităţi propuse pentru reprofilare, a spus ministrul Sănătăţii.

32 afișări
Imaginea articolului MS: Spitalele care nu fac cerere de transformare în cămine de bătrâni nu primesc bani de la 1 aprilie

MS: Spitalele care nu fac cerere de transformare în cămine de bătrâni nu primesc bani de la 1 aprilie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Până acum, la Ministerul Muncii sunt înregistrate şapte solicitări. Eu cred că până la 31 martie vor mai fi depuse astfel de cereri, altfel, după 1 aprilie aceste unităţi propuse spre reprofilare nu vor putea primi bani de la Ministerul Muncii. Chiar dacă unităţile nu au internaţi vârstnici, ele vor primi bani de la Ministerul Muncii dacă s-au înscris în acest program", a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Spitalele reprofilate au la dispoziţie 90 de zile, timp în care să facă acreditarea ca unitate pentru persoanele vârstnice, apoi plata va fi făcută după criterii stabilite de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) pentru aceste tipuri de unităţi, a adăugat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că personalul din unităţile sanitare care se vor reprofila în cămine va fi redistribuit în trei etape, începând cu 4 aprilie, iar plata personalului va fi făcută de către unităţile primitoare.

Redistribuirea se realizează pe baza opţiunilor personale pe locurile vacante anunţate de Ministerul Sănătăţii pe site-ul instituţiei.

Opţiunile angajaţilor sunt centralizate de către managerul unităţii, care până în 30 martie le prezintă Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană.

În zilele de 4 şi 5 aprilie, Direcţiile de Sănătate Publică vor realiza redistribuirea personalului în unităţile din judeţ. În 14-15 aprilie se va face redistribuirea în judeţele limitrofe. Potrivit Ministerului Sănătăţii, procesul trebuie să se încheie în 28-29 aprilie, când se va trece la redistribuirea la nivel naţional.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că 678 de medici şi 2.086 de asistenţi medicali pot opta pentru posturi în cadrul căminelor pentru persoane vârstnice nou înfiinţate sau pentru posturile vacante din sistemul sanitar pe aceeaşi specialitate.

Guvernul a aprobat, în 9 martie, la propunerea MS şi a MMFPS, un program care vizează dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.

Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" se adresează în primul rând autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale, care pot decide până în 31 martie dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine. În cazul în care autorităţile locale nu solicită intrarea în acest program, vor suporta din propriile cheltuieli susţinerea unităţii sanitare propuse pentru reprofilare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici