Muncă şi loialitate faţă de patrie, asta vrea Rusia. Putin reînvie organizaţia de „pionieri” prin înrolarea copiilor între 9 şi 14 ani

888 afișări
Imaginea articolului Muncă şi loialitate faţă de patrie, asta vrea Rusia. Putin reînvie organizaţia de „pionieri” prin înrolarea copiilor între 9 şi 14 ani

Rusia ar putea reînvia tinerii „pionieri”, cercetaşii din epoca sovietică, sau cel puţin să înfiinţeze o nouă organizaţie de tineret unificată, inspirată de valorile patriotismului.

În ajunul centenarului înfiinţării „pionierilor”, care a avut loc ieri în toate ţările fostului spaţiu sovietic, liderul comuniştilor ruşi, Ghennadi Ziuganov, a dezvăluit că preşedintele Vladimir Putin se pregăteşte să semneze un decret pentru relansarea mişcării de tineret.

După cum a relatat presa rusă, Ziuganov a explicat că a fost avertizat „în secret” cu privire la decretul prezidenţial. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat cuvintele liderului comunist spunând că nu are informaţii despre asta, dar vestea a făcut imediat înconjurul reţelei.

Ziuganov a explicat că alte organizaţii existente ale tineretului s-ar putea „vărsa” în pionieri, pentru că „esenţa unor astfel de organizaţii este aceeaşi: să iubeşti patria şi să lucrezi bine”.

Noii Pionieri ar trebui să se întoarcă apoi la şcoli. Între timp, Duma va examina azi, în primă lectură, un proiect de lege privind crearea unei organizaţii publice unificate pentru copii, potrivit Ninei Ostanina, şeful Comisiei pentru Familie a Dumei.

Pavlik Morozov, simbolul pionierilor

Educaţia patriotică a tinerilor ruşi este o temă asupra căreia Kremlinul s-a concentrat mult în ultimii ani, mai ales prin finanţarea şi promovarea mişcării Yunarmia, dependentă direct de Ministerul Apărării, care oferă educaţie militară copiilor în şcoli.

„Tinerii constructori ai comunismului” cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani au fost „înrolaţi” în Pionieri: au fost prezenţi în şcoli şi în fiecare regiune şi sub formă de jocuri şi tabere de vară, au insuflat valorile muncii şi ale loialităţii faţă de patrie.

Timp de zeci de ani, simbolul micilor pionieri a fost adolescentul Pavlik Morozov, ucis de rude pentru că a depus mărturie împotriva tatălui său, un fermier bogat care s-a opus colectivizării. Propaganda vremii l-a făcut să treacă drept un pasionat de comunism, dar odară cu Perestroika a devenit un trădător.

Pionierii au fost dizolvaţi ca organizaţie naţională odată cu sfârşitul URSS, în 1991, dar Partidul Comunist Rus a continuat tradiţia şi în fiecare 19 mai, în Piaţa Roşie din Moscova, organizează înscrierea şi depunerea jurământului micilor ruşi între steaguri cu coasa si ciocanul, precum şi portretele lui Lenin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici