Mureş: Primarul din Gheorgheni, pus sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi şantaj

Primarul din Gheorgheni, Mezei Janos (PCM), acuzat de abuz în serviciu şi şantaj după ce ar fi vândut un teren amplasat pe malul Lacului Roşu şi care aparţinea SC Monturist SRL, o firmă la care municipalitatea este acţionar cu 48 %, a fost pus sub control judiciar, marţi seară, de Tribunalul Mureş.

413 afișări
Imaginea articolului Mureş: Primarul din Gheorgheni, pus sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi şantaj

Mureş: Primarul din Gheorgheni, pus sub control judiciar pentru abuz în serviciu şi şantaj (Imagine: Shutterstock)

Judecătorul de caz de la Tribunalul Mureş a respins solicitarea procurorilor DNA Mureş de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Mezei Janos, după aproximativ cinci ore de audieri, primarul din Gheorgheni fiind pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată în 48 de ore la Curtea de Apel Mureş.

Pe durata audierilor, primarul din Gheorgheni a fost aşteptat în faţa Tribunalului Mureş de familie şi de preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, care au refuzat să facă declaraţii.

Edilul din Gheorgheni a plecat împreună cu aceştia după pronunţarea sentinţei, fără a face declaraţii.

Primarul Mezei Janos a fost reţinut, luni seară, de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu şi şantaj, el fiind prezentat, marţi, Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cursul anului 2013, Mezei Janos, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 de metri pătraţi, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la S.C. Monturist S.R.L de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către societatea respectivă).

De asemenea, în 17 ianuarie 2015, Mezei Janos l-a somat pe administratorul S.C. Monturist S.R.L, care este denunţătorul în acest caz, ca, până în 19 ianuarie, ora 09.00, să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar "urmând să sufere consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni".

"În acest mod, Mezei Janos încerca să îl determine pe administratorul S.C. Monturist S.R.L să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse demersuri legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii. Acest demers al inculpatului Mezei Janos a avut ca scop asigurarea şi pe viitor a folosinţei netulburate a terenului obţinut ilegal de către reprezentantul firmei care obţinuse, în nod nelegal, terenul de 400 metri pătraţi", potrivit DNA.

Procurorii DNA Târgu Mureş au făcut, luni, cinci percheziţii în judeţul Harghita, respectiv la Primăria Gheorgheni, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane, inclusiv la domiciliul primarului Mezei Janos.

Primarul Mezei Janos declara, luni, corespondentului MEDIAFAX că procurorii anticorupţie i-au cerut "toate actele în legătură cu Monturist".

"M-au întrebat în legătură cu Monturist - este firma noastră, a primăriei, unde suntem proprietari cu 48%. Nu ştim ce vor deocamdată, mi-au zis să dau toate actele în legătură cu Monturist. Eu sunt acasă şi sunt (n.r. - procurorii DNA) la mine, şi la primărie, şi nu ştiu pe unde mai sunt, şi ne cer toate documentele. Eu nu am nimic cu chestia asta, este un denunţ, se pare fals, pe care domnii trebuie să-l vadă şi să-l controleze", spunea primarul.

El preciza că nu este implicat deloc în firma respectivă.

"Este o procedură, este un denunţ care trebuie să fie verificat şi dânşii procedează corect, aşa cum scrie legea, dar n-avem nicio problemă, trebuie totul clarificat", adăuga primarul din Gheorgheni.

Mezei Janos este membru al Partidului Civic Maghiar şi se află la al doilea mandat consecutiv în funcţia de primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici