Nastasiu a afirmat că Patriciu şi Hayssam sunt suspectaţi de implicare în trafic de arme

Ciprian Nastasiu, procurorul care a investigat dosarul privind programul ONU "Petrol contra hrană", le-ar fi povestit diplomaţilor americani de la Bucureşti că proprietarul Rompetrol, Dinu Patriciu, şi omul de afaceri Omar Hayssam ar fi suspectaţi de implicare în trafic de arme.

48 afișări
Imaginea articolului Nastasiu a afirmat că Patriciu şi Hayssam sunt suspectaţi de implicare în trafic de arme

Nastasiu a afirmat că Patriciu şi Hayssam sunt suspectaţi de implicare în trafic de arme (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Informaţia a fost dată publicităţii duminică seară de Hotnews, care citează o telegramă transmisă de misiunea de la Bucureşti Departamentului de Stat de la Washington atribuită Wikileaks, fără a prezenta versiunea originală a acesteia.

Potrivit relatării Hotnews, Nastasiu şi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-au întâlnit cu ofiţerul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti, acesta aflând că procurorii au deschis o investigaţie asupra lui Patriciu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol, anchetă în care însă este vizat şi Omar Hayssam, "în legătură cu conexiunile lor cu spălarea de bani, cu piaţa neagră şi (cu, n.r.) traficul de arme".

Autorul telegramei citate de Hotews scrie că Hayssam era, la acel moment, arestat pentru acuzaţiile legate de răpirea, în martie 2005, în Irak, a jurnaliştilor români, iar Patriciu şi partenerii săi americani Phil Stephenson şi Colin Hart erau sub investigaţie pentru modul în care au achiziţionat fosta companie de stat Rompetrol în anul 1998.

Pe de altă parte, autorul notează că Rompetrol a fost menţionată într-o anexă a raportului Comisiei Independente de Anchetă pentru participarea la programul «Petrol contra Hrană».

"Compania nu a fost menţionată negativ în raportul principal. Rompetrol susţine că nu a comis nicio neregulă în cadrul programului «Petrol contra Hrană»", scrie autorul documentului citat de Hotnews.

Nastasiu, "citând din dosar", i-a descris oficialului american o operaţiune condusă de Patriciu şi Hayssam, în perioada 2001-2004, care ar fi implicat «25 000 de tone» de petrol, certificate de origine false şi spălare de bani în cel puţin trei ţări.

"Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol în cadrul programul «Petrol contra Hrană», obţinând finanţare de la bănci din Iordania şi Dubai şi primind o reducere de şase dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au numărat cetăţeanul irakian Amer Obaid (scriere incertă) şi un cetăţean libanez cunoscut doar ca Ismael. Pe lângă importul de petrol în cadrul programului «Petrol contra Hrană», certificate de origine false, incluzând certificate iraniene, au fost utilizate pentru a se încadra în limitele impuse de embargo. Petrolul irakian a ajuns în Ungaria, Cipru şi România, iar profiturile au fost spălate în bănci din Bahamas, Panama şi Emiratele Arabe Unite ("UAE", în original). Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou în Dubai pentru a coordona importurile din Golf, dar a fost mai târziu închis la presiunile oficialilor americani şi englezi", scriu cei de la Hotnews, citând documentul pe care însă nu îl prezintă în original.

Nastasiu mai este citat făcând referire la faptul că "Patriciu şi Hayssam sunt suspectaţi de implicare în traficul cu arme în legătură cu importurile de petrol din Irak", însă procurorul nu dă detalii.

Documentul se încheie cu un comentariu al autorului, care descrie speţa Rompetrol ca pe o "dramă naţională", care "combină intriga, drama în sală de judecată şi acuzaţii de corupţie, nereguli".

"Este greu de evaluat validitatea acestor acuzaţii. Unii susţin că preşedintele Băsescu este în spatele diferitelor investigaţii îndreptate împotrivă lui Patriciu, care este este un vechi adversar politic al preşedintelui şi un apropiat al premierului Tăriceanu", afirmă autorul.

Acesta afirmă însă, în documentul despre care Hotnews spune că ar fi fost redactat în 2006 şi clasificat drept "Confidential", că "surse guvernamentale au spus Ambasadei în mod confidenţial încă din toamna trecută că există o conexiune penală Hayssam - Patriciu", astfel că presupusa legătură cu scandalul «Petrol cotnra Hrană» "reprezintă o nouă perspectivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici