Nastasiu: Au existat mandate de monitorizare pentru Voiculescu, Stolojan, Udrea, Verestoy

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu a declarat, luni, că au existat mandate de monitorizare pentru Dan Voiculescu, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, aceştia fiind suspecţi de săvârşirea anumitor infracţiuni.

158 afișări
Imaginea articolului Nastasiu: Au existat mandate de monitorizare pentru Voiculescu, Stolojan, Udrea, Verestoy

Nastasiu: Au existat mandate de monitorizare pentru Voiculescu, Stolojan, Udrea, Verestoy

Potrivit fostului anchetator, "calitatea procesuală" a acestora era de "suspecţi de anumite infracţiuni".

Nastasiu a precizat că mandatele de monitorizare pentru Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocoş au fost cerute pentru a se vedea "dacă au acţiuni de influenţare a actului decident".

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, actual avocat, a spus că cei şase au fost monitorizaţi în urma unei cereri adresate de colegul său, anchetatorul Doru Cristescu (actual pensionar-n.r.), Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dispus eliberarea autorizaţiilor de interceptare, în dosarul lui Benyatov.

În dosarul numărul 222 a fost pus sub acuzare, pentru subminarea economiei naţionale, consultantul internaţional Vadim Benyatov Don, cetăţean american de naţionalitate rusă, responsabilul în cadrul Credit Suisse First Boston Europe (CSFB) Ltd. Londra pentru problemele privind pieţele de energie. Benyatov a fost acuzat în legătură cu implicarea sa în privatizarea unor firme româneşti, el fiind deferit justiţiei de Nastasiu.

Dosarul lui Benyatov Don a fost disjuns, prin ordonanţa din 11 ianuarie 2007, constituindu-se dosarul numărul 30, în care erau făcute investigaţii cu privire la suspecţii Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, pentru acţiuni de lobby, respectiv de influenţare a factorilor decidenţi în privatizări. Nastasiu a făcut referire la privatizarea Alro Statina.

"Tacatica folosită a fost aceeaşi cu cea din dosarul privatizărilor (în care au fos trimişi în judecată consultantul bulgar Stamen Stanchev, foştii consilieri ministeriali Dorinel Mucea şi Radu Donciu, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy şi fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş-n.r.)", a spus Ciprian Nastasiu, fost adjunct al şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Nastasiu a spus că timp de două luni au fost monitorizaţi cei menţionaţi, el solicitând instanţei supreme prelungirea pentru 30 de zile a interceptărilor solicitate de Doru Cristescu.

Totodată, Nastasiu a afirmat că l-a contactat pe preşedintele Traian Băsescu, căruia i-a solicitat o întrevedere în legătură cu acest dosar, pentru a stabili dacă sunt persoane apropiate şefului statului. Preşedintele l-a refuzat, spunându-i că speră să lămurească el eventualele implicări.

De asemenea, Nastasiu a afirmat că s-au făcut solicitări de comisii rogatorii în Elveţia şi Rusia, privind conturi, spălări de bani.

Acest dosar nu a fost finalizat.

Potrivit legii, interceptările şi înregistrările audio şi video, în baza articolului 91, indice 1 din Codul de procedură penală, constituie informaţii nepublice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici