Nastasiu: Când vorbeam cu Băsescu îmi spunea că nu îmi dă sfaturi, ci să fac ce este legal

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, a declarat, luni, la lansarea cărţii "Prădarea României", că atunci când vorbea cu preşedintele Traian Băsescu, acesta îi spunea că nu îi dă sfaturi, ci să facă ce este legal.

113 afișări
Imaginea articolului Nastasiu: Când vorbeam cu Băsescu îmi spunea că nu îmi dă sfaturi, ci să fac ce este legal

Nastasiu: Când vorbeam cu Băsescu îmi spunea că nu îmi dă sfaturi, ci să fac ce este legal (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Răspunzând unei întrebări legate de presiunile exercitate în acest caz, Nastasiu a spus că aceste presiuni "erau pe de altă parte şi că niciodată nu se acţionează direct asupra procurorului, ci asupra procurorului general".

Referindu-se la preşedintele Traian Băsescu, Nastasiu a declarat că în discuţiile cu preşedintele, acesta spunea că nu îi dă sfaturi, ci că trebuie să facă ce este legal.

Scriitorul romano-american Victor Gaetan a lansat, luni, cartea "Prădarea Romaniei", care prezintă mărturii ale fostului procuror Ciprian Nastasiu, fost adjunct al şefului DIICOT, fostul anchetator arătând că volumul reprezintă "mărturia unui om considerat vinovat pentru eliberarea lui Hayssam".

Fostul procuror a spus că în această carte arată care au fost motivele pentru care a participat la instanţă la apelul din 26 aprilie 2006.

Pe de altă parte, Nastasiu a spus că această carte "este o pledoarie pentru munca colegilor mei din DIICOT, DNA, Ministerul Public, a valorii acestor colegi".

În al treilea rând, Nastasiu a menţionat că "lupta trebuie dusă mai departe, fiecare coleg trebuie să-şi îndeplinească datoria indiferent de presiunile la care a fost supus".

Nastasiu a susţinut că "în România se face o presiune extraordinară pe procurori la cazuri deosebite".

Fostul anchetator a mai spus că a aceptat să scrie această carte, alături de Gaetan, având în vedere succesul pe care l-a avut pe plan internaţional cu privire la doi traficanţi "deosebit de periculoşi", ambii identificaţi în colaborare cu agenţi din România şi SUA.

Nastasiu a mai arătat că a folosit în acest volum şi documente declasificate de către autorităţile americane.

Potrivit Jurnalului Naţional, în această carte Nastasiu face referiri la "amestecul şefului statului în treburile justiţiei, influenţarea deciziilor prin intermediul unor oameni fideli pe care i-a pus în funcţii înalte şi care nu au curajul să crâcnească".

De asemenea, fostul procuror Ciprian Nastasiu mărturiseşte, în carte, că el a propus procurorilor şefi Ilie Botoş şi Marcel Sâmpetru să fie pus în libertate Omar Hayssam, arestat pentru implicare în răpirea a trei reporteri la Bagdad, fostul anchetator confirmând şi plata unei răscumpărări a jurnaliştilor, potrivit Jurnalului Naţional.

Ciprian Nastasiu, fost adjunct al şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), şi-a dat demisia din magistratură în octombrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici