Naşterile la Spitalul de Urgenţă Mureş, blocate de lucrări neterminate la timp. Gravidele, trimise la alt spital - FOTO

Gravidele care vor să nască la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş sunt trimise, de peste două săptămâni, din cauza unor lucrări de reabilitare neterminate la timp la Secţia de Ginecologie, la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ), unde naşterile s-au dublat.

640 afișări
Imaginea articolului Naşterile la Spitalul de Urgenţă Mureş, blocate de lucrări neterminate la timp. Gravidele, trimise la alt spital - FOTO

Naşterile la Spitalul de Urgenţă Mureş, blocate de lucrări neterminate la timp. Gravidele, trimise la alt spital (Imagine: Ela Giurgea/Mediafax Foto)

La Secţia de Obstetrică Ginecologie a SCJU Târgu Mureş au început, în urmă cu doi ani, ample lucrări de reabilitare, care au vizat modernizarea etajelor 8 şi 9 şi construirea unui nou etaj, în baza unui proiect finanţat prin Banca Mondială, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În luna mai, a fost dat în funcţiune etajul 10, unde există acum o sală de curs, laboratoare de genetică, o încăpere pentru ecografii, o cameră tehnică şi o bibliotecă, şi corpul A de la etajul 9, unde au fost amenajate patru săli de naşteri, dotate cu grupuri sanitare, un bloc operator, saloane pre- şi postoperatoare, o bancă de sânge şi camere pentru medici.

Şeful Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, profesorul universitar doctor Szabo Bela, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că firma care execută lucrările a început, în 29 septembrie, renovarea coridorului care leagă corpul A de B, termenul convenit pentru finalizare fiind 11 octombrie. La data începerii lucrărilor la coridor, conducerea unităţii sanitare a decis ca gravidele care urmau să nască să fie redirecţionate la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) din oraş, întrucât lucrările blocau accesul la blocul operator şi sălile de naştere.

La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii SCJU au constatat că executantul nu a terminat lucrările la timp, accesul către blocul operator şi sălile de naştere fiind, în continuare, blocat de muncitori şi utilaje.

Szabo a afirmat că reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean din oraş sunt "supăraţi” pe el, pentru că la ei "naşte tot oraşul”, iar termenul până la care gravidele sunt trimise acolo se prelungeşte.

Totodată, Szabo Bela a afirmat că a sesizat reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai Ministerului Sănătăţii, în timpul unei inspecţii făcute de aceştia, în privinţa calităţii lucrărilor făcute de aceeaşi firmă la etajul 8, rezervat lăuzelor şi blocului de Terapie Intensivă neonatală. Aici, lucrările au fost terminate, însă, potrivit sursei citate, trec mereu muncitori pe acolo care spun că "mai au câte ceva de făcut”.

"Acolo sunt ţinuţi copii de 600 de grame care au nevoie de condiţii corespunzătoare. (...) Am venit într-o seară la ora 8 la clinică, un muncitor cu o ladă de scule jegoasă lucra la un tablou electric, spunând că el mai are ceva de făcut acolo. Nu realizează că lucrăm într-un spital. (...) Lucrăm sub sabia lui Damocles, pentru că în orice moment poate să crească o tulpină rezistentă de spital. Dimineaţa se ia lumina de trei ori. Şi ieri s-a întâmplat. Nici nu ne anunţă că ei mai fac nişte legături. Acolo, la Terapie Intensivă, dacă se ia curentul, asistenta trebuie să ia în mână balonul cu care ventilează copilul. Totul e gata, dar mai vin doi care mai pun un filtru - şi aşa, tot timpul vom fi expuşi la infecţie”, a spus Szabo Bela.

De asemenea, şeful SCJU Târgu Mureş a reclamat că noul sistem de încălzire, realizat special pentru clinică prin acelaşi proiect, nu este funcţional.

Szabo Bela a afirmat că reprezentanţii constructorului i-au cerut să îi mai "rabde” încă două luni, în condiţiile în care finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru 17 noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureş, Mariana Negoiţă, a declarat că Ministerul Sănătăţii va fi informat despre acest caz.

"Fiind un proiect derulat prin Banca Mondială, în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este doar beneficiar, vom informa Ministerul Sănătăţii despre situaţia de aici şi despre faptul că nerespectarea de către SC Victor Construct SRL a termenului de finalizare a lucrărilor pune în pericol calitatea actului medical din Clinica de Obstetrică Ginecologie”, a spus purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al SCJ Mureş, Cosmin Blaga, a declarat corespondentului MEDIAFAX că numărul naşterilor de aici s-a dublat, ajungând de la cinci - şase pe zi la circa 12.

Valoarea lucrărilor de reabilitare a Secţiei de Obstetrică Ginecologie a SCJU Târgu Mureş este de 15 milioane de lei, proiectul fiind finanţat prin Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici