Nati Meir, condamnat la 7 ani pentru înşelarea unor persoane, promiţându-le locuri de muncă în Israel

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, joi, pe fostul deputat Nati Meir la şapte ani de închisoare cu excutare, în dosarul în care este acuzat de înşelarea a 35 de persoane, cărora le-a promis că le trimite la muncă în Israel.

1013 afișări
Imaginea articolului Nati Meir, condamnat la 7 ani pentru înşelarea unor persoane, promiţându-le locuri de muncă în Israel

Nati Meir (Imagine: Liviu adascalitei/Mediafax Foto)

Prin decizia de joi s-a dispus şi contopirea acestei pedepse cu cea primită de fostul deputat într-un alt dosar de înşelăciune, în care Nati Meir a fost condamnat tot la şapte ani pentru că a păcălit opt persoane, pe care a încercat să le plătească pentru anumite servicii cu bancnote specimen.

Totodată, a fost adăugat un spor de pedeapsă de un an, astfel încât el are de executat în final opt ani de închisoare.

Curtea de Apel a menţinut astfel decizia dată de Judecătoria Sectorului 1 în 20 septembrie 2013, care a fost menţinută anterior şi de Tribunalul Bucureşti.

Judecătorii de la CAB au dedus din pedeapsa de opt ani perioada în care Nati Meir a fost arestat preventiv, între 1 august 2012 şi 24 februarie.

În 1 august 2012, ofiţeri din cadrul Serviciul de Investigare a Fraudelor - sector 1, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, au desfăşurat activităţi în urma cărora s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Nati Meir, pentru înşelaciune, constând în aceea că în perioada aprilie - mai 2012 a indus în eroare mai multe persoane, susţinând că reprezintă o societate comercială prin intermediul căreia urma să le obţină viză de muncă şi să îi angajeaze în Israel şi cerând fiecăreia dintre persoane bani pentru taxa de înscriere şi biletele de avion.

Meir pretindea suma de 800 lei drept taxă de înscriere şi alte sume ce variau între 250 şi 3.700 de euro de la fiecare persoană pentru a le facilita obţinerea vizei de lucru şi angajarea acestora la societăţi din Israel, în realitate, neexistând nicio bază contractuală care să permită realizarea acestui fapt.

Într-un alt dosar, cel în care s-a decis contopirea pedepsei cu sentinţa de joi, Nati Meir a fost condamnat tot la şapte ani, pentru că a înşelat opt persoane, cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Instanţa a mai decis ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru opt dintre părţile civile constituite în dosar.

Totodată, potrivit deciziei instanţei, Nati Meir nu mai are dreptul de a fi ales şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, atât pe perioada executării condamnării, cât şi timp de patru ani după ispăşirea pedepsei.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie - octombrie 2009, Nati Meir, "profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi de candidat la Preşedinţia României", i-a indus în eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Draghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

În 28 februarie, Nati Meir a mai fost condamat, de data aceasta într-un dosar de corupţie. Astfel, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-au condamnat pe fostul deputat Nati Meir la patru ani de închisoare şi interzicerea pe perioada executării pedepsei a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

El a fost trimis în judecată de DNA în 30 mai 2010, fiind acuzat alături de fiul lui, Or Meir, de trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

Procurorii DNA îl acuzau pe Nati Meir că, în cursul anului 2008, în calitate de deputat, a pretins de la o denunţătoare 50.000 euro spunându-i că va interveni pe lângă judecători din Tribunalul Galaţi pentru ca aceştia să dispună eliberarea ei din arest în dosarul în care era judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

De asemenea, în cursul anului 2009 şi în lunile martie-aprilie din 2010, Nati Meir, prin intermediul fiului său, ar fi cerut 65.000 de euro de la cinci denunţători, cărora le-a spus că va interveni la magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca aceştia să dispună judecarea lor în libertate şi, ulterior, condamnarea la pedepse cu suspendarea executării, în două dosare în care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, respectiv complicitate la luare de mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici