Neacşu susţine că Iohannis a încălcat recomandările MCV numind în funcţie procurorii care au aviz negativ

  • Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcţie procurorii care au aviz negativ din partea CSM
  • Afirmaţia aparţine fostului membru CSM Toni Neacşu
  • Acesta spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte
697 afișări
Imaginea articolului Neacşu susţine că Iohannis a încălcat recomandările MCV numind în funcţie procurorii care au aviz negativ

Neacşu: Iohannis a încălcat recomandările MCV

Fostul membru CSM, Toni Neacşu, a declarat că avizele erau facultative, însă „în mod clar, este o nesocotire a avizului Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Din punctul meu de vedere, slăbeşte independenţa sistemului judiciar, atât timp cât nu se ţine cont de părerea forului suprem care garantează independenţa justiţiei”, a spus Toni Neacşu.

În raportul MCV din 2019 apare recomandarea respectării avizului Consiliului Superior al Magistraturii: „(...) avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.

De asemenea, fostul membru CSM este de părere că mediul politic nu trebuie să afecteze independenţa justiţiei: „Singura garanţie că numirile sunt profesionale iar nu politice erau aceste avize ale Consiliului Superior al Magistraturii, cel puţin asta a fost optica Comisiei Europene până acum”.

Neacşu spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a a fost avizat pozitiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici