Neamţ: Aproximativ 450 de persoane evacuate din cauza unei viituri pe râul Bistriţa

Unda de viitură formată pe râul Bistriţa din cauza topirii gheţurilor a trecut de comuna Borca şi se îndreaptă spre comunele Farcaşa şi Poiana Teiului, din cele trei comune fiind evacuate 450 de persoane ale căror locuinţe riscă să fie inundate.

45 afișări
Imaginea articolului Neamţ: Aproximativ 450 de persoane evacuate din cauza unei viituri pe râul Bistriţa

Neamţ: Aproximativ 450 de persoane evacuate din cauza unei viituri pe râul Bistriţa (Imagine din arhivă; Florin Novac /Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, căpitanul Iulian Jugan, a declarat că din cele trei comune au fost evacuate 450 de persoane, iar unda de viitură a trecut de comuna Borca fără să creeze probleme, astfel că cele 106 persoane evacuate pot să se întoarcă acasă.

El a arătat că unda de viitură se îndreaptă spre comuna Farcaşa, de unde au fost evacuate 240 de persoane şi şi-a exprimat speranţa că nici în această comună nu se vor produce inundaţii.

Jugan a precizat că riscul de inundaţii accentuat este în zona comunei Poiana Teiului, de unde au fost evacuate 106 persoane din cauză că pe râu fenomenul de zăpor are o lungime de 15 kilometri, gheţurile ajungând să aibă în albie şi o înălţime de patru metri.

El a mai declarat că autorităţile din Neamţ urmăresc evoluţia viiturii pentru a adopta urgent măsuri de limitare a eventualelor pagube.

"Au fost luate toate măsurile. Dispunem de forţe suficiente", a spus Jugan menţionând că specialişti ai ISU Neamţ se află la fiecare primărie din zona afectată pentru a acorda sprijin autorităţilor locale.

O viitură formată pe râul Bistriţa în urma topirii bruşte a gheţurilor şi a desprinderii acestora în zona localităţii sucevene Crucea se deplasează spre comuna Poiana Teiului, unde mai multe locuinţe sunt în pericol de a fi inundate.

Căpitanul Iulian Jugan a mai declarat că fenomentul este urmărit cu atenţie şi că autorităţile vor stabili modul de acţiune după ce se va vedea dacă apa va trece de blocajul de gheţuri din Poiana Teiului sau va produce inundaţii.

El a precizat că este pregătită şi o echipă pirotehnică ce ar urma să intervină şi să dinamiteze aglomerarea de gheţuri dacă se impune acest lucru.

Potrivit autorităţilor locale şi reprezentanţilor serviciilor de intervenţie, vor fi evacuaţi în primul rând copiii şi bătrânii, existând şi două cazuri de persoane netransportabile, evacuate cu ajutorul autorităţilor.

Podurile de gheaţă formate pe râul Bistriţa în zona satelor Dreptu şi Săvineşti din comuna Poiana Teiului, din judeţul Neamţ, au fost dinamitate, luni, pentru a se evita producerea de inundaţii în condiţiile în care meteorologii prognozează încălzirea bruscă a vremii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici