Video Neamţ: Cinci bărbaţi, reţinuţi după ce au tăiat ilegal arbori şi au vândut lemnul cu acte false - VIDEO

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de DIICOT Neamţ, fiind acuzaţi că au tăiat ilegal de pe parcele pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor de la Direcţia Silvică mai mulţi arbori decât erau marcaţi, apoi au vândut lemnul prin folosirea de acte false, prejudiciul fiind de 2,3 milioane de lei.

313 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, au făcut, joi, 32 de percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ, Bacău şi Argeş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, cu scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.

Astfel, în perioada 2010-2015, membrii grupării au tăiat în mod ilegal de pe parcelele pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de Direcţia Silvică Neamţ mai mulţi arbori decât erau marcaţi, iar ulterior au transportat lemnul rezultat fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate, apoi l-au comercializat.

”Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă din judeţul Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, membrii grupării procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Ulterior, membrii grupării transportau lemnul respectiv la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind făcute cu avize de însoţire a materialului lemnos completate în mod fals sau care erau anulate la destinaţie, precum şi fără întocmirea vreunui document de însoţire.

”Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care l-au exploatat ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de societăţi de tip fantomă”, potrivit DIICOT.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2,3 milioane de lei.

În urma percheziţiilor făcute în acest caz au fost ridicate sumele de 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline, precum şi importante cantităţi de material lemnos de provenienţă ilicită.

Cinci persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Neamţ pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, tăiere de arbori fără drept şi abuz în serviciu, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Neamţ, cu propunere de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici