Nefumător în România: unde să mă duc sâmbătă seara? Câteva localuri în care fumatul este cu adevărat interzis

Nefumătorul de Bucureşti nu prea are unde ieşi în oraş. Doar în ceainării nu se fumează mai deloc, din dorinţa patronilor. În rest, în toate barurile şi cafenelele de sub 100 de metri pătraţi se fumează, căci legea permite. În celelalte, mai mari, sunt spaţii separate, dar degeaba, majoritatea nu sunt despărţite prin nimic.

1503 afișări
Imaginea articolului Nefumător în România: unde să mă duc sâmbătă seara? Câteva localuri în care fumatul este cu adevărat interzis

Nefumător în România: unde să mă duc sâmbătă seara? Câteva localuri în care fumatul este cu adevărat interzis (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

"Când au auzit că vrem să interzicem fumatul în ceainăria noastră şi că nu servim nici măcar bere, toţi prietenii ne-au spus că suntem nebuni", zice Ciprian Pescaru, proprietarul Green Tea. Dar s-au înşelat. De la orele 15 după amiaza şi până noaptea, la 23, ceainăria este mai mereu plină. Vin nefumătorii, goniţi de fumul de ţigară din baruri şi restaurante. Ajung acasă nu cu hainele îmbâcsite de tutun, nici cu ochii usturându-i, ci cu un parfum suav de ceai în nări. Pot să bea nu doar ceai, ci şi un vin fiert, sau să mănânce un sandviş, bruschete sau biscuiţi. Un ceainic mare de vreo 500 de mililitri costă între 10 şi 13 lei.

Doar că n-au spaţiu pentru dans, şi nici muzică pentru asta - din difuzoare plutesc, discret, melodii franţuzeşti vechi, în surdină.

"Ceaiul este numai un pretext pentru socializare; oamenii pentru atmosferă vin, de fapt. Nefumătorii noştri sunt, de regulă, oameni cu bună educaţie, elevi sau studenţi... unii tineri îşi dau aici întâlniri romantice, alţii vin să se relaxeze în pauza de la serviciu. Avem şi fumători sosiţi împreună cu nefumători, dar aceştia ies afară şi îşi fumează ţigara", adaugă Ciprian Pescaru.

Citeşte mai multe despre localurile în care este interzis fumatul pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici