NEGOCIERI la Ministerul Sănătăţii | Sorina Pintea: Spitalele vor putea suplimenta sporurile din propriile bugete

Noi negocieri au avul loc, vineri dimineaţă, la Ministerul Sănătăţii, între reprezentanţii sindicatelor din domeniu şi ministrul Sorina Pintea, după protestele din ultima perioadă din spitale. La discuţii participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

2191 afișări
Imaginea articolului NEGOCIERI la Ministerul Sănătăţii | Sorina Pintea: Spitalele vor putea suplimenta sporurile din propriile bugete

NEGOCIERI pe sporurile din sănătate. La discuţiile de la ministerul Sănătăţii participă şi Olguţa Vasilescu

UPDATE ora 15.12 - Ministrul Sănătăţii: Spitalele vor putea suplimenta sporurile din propriile bugete

 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, în urma unei discuţii cu sindicaliştii, că spitalele vor putea suplimenta sporurile angajaţilor din bugetele proprii, urmând să fie transmisă o circulară în acest sens către unităţile sanitare.

În urma discuţiilor care s-au purtat între ministrul Sănătăţii şi sindicalişti, spitalele vor primi o circulară în care li se va comunica faptul că sporurile pentru fiecare angajat pot fi suplimentate din propriile bugete.

“Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment şi vom relua discuţia finanţării spitalelor în funcţie de categoria de ratificare. (...) Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, pe care l-am spus şi care poate fi aplicat. Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei (sindicaliştii –n.r.) au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a declarat Sorina Pintea.

Aceasta a explicat că, în aceste condiţii, managerii de spitale vor fi nevoiţi să se „gospodărească mult mai bine”.

“Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodăreşte fiecare. (…) Contractul cu Casa este pe furnizarea de servicii medicale plus un act adiţional, care finanţează diferenţele de salarii şi de sporuri cu încadrarea în 30 la sută, conform legii salarizării. Dacă nu se încadrează, nu e vorba că nu sunt bune contractele”, a adăugat Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai explicat că aproximativ 10% dintre angajaţii instituţiei vor avea pierderi la salariu. Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane, iar pentru 200.000 de persoane, ordonatori principali sunt autorităţile locale.

Sindicaliştii spun că soluţia găsită împreună cu ministerul este una “minunată”, care va stopa, o perioadă, protestele angajaţilor din spitale.

“Sunt foarte multe probleme peste tot şi faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi şi de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniştim (angajaţii spitalelor n.r.) o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (...)Tot stimulente şi sume compensatorii vor primi şi angajaţii din spitalele publice care nu pot, din cauza plafonării de 30 la sută, să primească minimul prevăzut în regulamentul de sporuri”, a declarat preşedintele Sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu.

Sindicalistul a precizat că, în urma şedinţei Consiliului Naţional Sanitas, se va hotărî dacă se va intra în grevă generală de săptămâna viitoare.

“Vom vedea ce vom face în viitor. În mod evident, nu sunt bani să acordăm sporuri maxime. Astăzi asta am hotărât, stimulente care să compenseze pe de-o parte pierderea unor categorii profesionale şi, pe de altă parte, atingerea măcar a pragului minim pe regulamentul de sporuri. Este o soluţie temporară, vom vedea dacă e pe o lună, pe două luni, pentru tot anul”, a mai spus Bărăscu.

Sute de angajaţi din spitale din toată ţară au protestat în ultimele zile faţă de diminuarea sporurilor.

”Este vorba despre acordarea sporurilor, după noul regulament. Este o inechitate, o aberaţie, o forţare a notei pentru a diminua salariile angajaţilor, neţinându-se cont de riscurile la care sunt expuşi cei care lucrează în acest mediu (…) Pot să vă spun că acest sporuri s-au diminuat începând cu 1 martie, dar efectiv suma cu care ne-au scăzut salariile nu o pot relata, întrucât nu ni s-au eliberat fluturaşii de salariu până la această oră. Ţinând cont, însă, că de la un spor de 100%, la acest moment avem un scor de 60%, în mod clar vorbim despre salarii mult mai mici. Mesajul pe care l-au trimis guvernanţii a fost acela că au crescut salariile. Nu este adevărat. Salariul net la mare parte a personalului va fi mult mai mic decât cel luat luna anterioară”, a declarat liderul sindicatului angajaţilor din Spitalul Roşiorii de Vede, Florenţa Săraru.

Şi la Iaşi, aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie au ieşit din nou, vineri, la proteste, de această dată în faţa Prefecturii, din cauza diminuării veniturilor. În timpul protestelor, o asistentă a leşinat.

De asemenea, în Capitală, angajaţi de la Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta", de la Spitalul Sf. Ioan sau de la Institutul de Boli Cardiovasculare “C.C.Iliescu” au portestat pentru că sunt venituri care le scad chiar şi cu 1.000 de lei.

 


Discuţiile vizează regulamentul sporurilor şi cum ar trebuie acestea împărţite la nivelul fiecărei unităţi spitaliceşti, aceasta fiind principala nemulţumire a cadrelor medicale, care au protestat în ultimele zile în Capitală, dar şi în ţară.

La negocieri participă ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea şi reprezentanţii sindicatelor din sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul în care se acordă sporurile, că nu toată lumea trebuie să primească sporuri maxime.

"Este o problemă care în ultima vreme a luat o turnură nedorită din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este în vigoare de la 1 martie. Acest regulament limitează sporurile până la 85%. În lunile ianuarie şi februarie au avut în vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de până la sută la sută. (..)Au fost nişlte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022", a declarat ministrul Sănătăţii la România Tv.

"La un spital, în luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiază de un spor mare, 5.378 lei, în luna martie 4298 lei. O îngrijitoare la anatomie patologică, în luna februarie, 3.990 lei, repet, îngrijitoare de curăţenie, în luna martie 3.700 lei. Aceste diferenţe se pot echilibra în funcţie de anvelopa salarială din sănătate pe fiecare lună. În sănătate salariile nu sunt fixe. Ele diferă în fiecare lună în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi atunci încercăm să găsim soluţii pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situaţia la 15 aprilie, vom vedea raportările la Ministerul Finanţelor şi sunt convinsă că vom găsi soluţii.(..) Există nişte limite, nu toată lumea trebuie să ia sporuri maxime. Toată lumea vrea sporuri maxime. E normal să îţi doreşti venituri mari, dar până la urmă trebuie să ne facem şi o analiză a spitalului în care lucrăm.Şi aici managementul şi sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merită toată lumea sporul maxim?", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că într-un spital din Bucureşti, într-o secţie de terapie intensivă , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.

"Mi se pare un salariul foarte bun pentru România. O infirmieră, 3263 lei, tot în acest spital. Un medic specialist, tot din acelaşi spital din Bucureşti, din subordinea MS, ia în luna februarie, fără gărzi, pentru gărzi există un contract separat, 9.300 de lei şi în luna martie 15.431 lei. Nu am văzut pe nimeni să iasă să spună <<Da, uite, s-au mărit salariile, suntem mulţumiţi>>", a spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii susţine că regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o lună.

"Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt şi doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuală suntem aliniaţi la salariile medicilor cu ceea ce e în Europa Occidentală", a completat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Sute de asistente, infirmiere şi medici de la Institutul "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan", dar şi de la Institutul "C.C. Iliescu" au protestat, joi, în faţa unităţilor spitaliceşti, aceştia fiind nemulţumiţi de scăderea sporurilor, despre care susţin că au fost plafonate la 30%.

Angajaţii de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan" şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar şi cu 1.000 de lei.

Angajaţii Institutului C. C. Iliescu din Capitală protestează pentru a doua zi la rând

Aproximativ o sută de angajaţi ai Institutului C. C. Iliescu din Capitală protestează, vineri, pentru a doua zi la rând, fiind nemulţumiţi de reducerea sporurilor.

Sute de asistente, infirmiere şi medici de la Institutul "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan", dar şi de la Institutul "C.C. Iliescu" au protestat şi joi în faţa unităţilor spitaliceşti, aceştia fiind nemulţumiţi de regulamentul sporurilor, care le plafonează sporurile la 30%. Angajaţii de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan" şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar şi cu 1.000 de lei.

Vineri, sunt în desfăşurare negocieri la Ministerul Sănătăţii pe această temă între ministrul Sănătăţii Sorina Pintea, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi reprezentanţii sindicatelor din sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici