Negocierile sindicatelor din Metrou cu Ministerul Transporturilor s-au blocat

Liderii sindicatelor Unitatea Sindicatul Liber (USL) Metrou şi conducerea Ministerului Transporturilor au avut vineri o nouă rundă de negocieri, însă discuţiile s-au oprit la cererea sindicaliştilor, arată un comunicat al ministerului.

353 afișări
Imaginea articolului Negocierile sindicatelor din Metrou cu Ministerul Transporturilor s-au blocat

Negocierile sindicatelor din Metrou cu Ministerul Transporturilor s-au blocat

„Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a răspuns, vineri, solicitării la discuţii făcută de liderii sindicatului Unitatea Sindicatul Liber Metrou după acţiunile de pichetare organizate în cursul săptămânii în faţa ministerului. Conform solicitării sindicatului, s-a avut în vedere dezbaterea şi analizarea revendicărilor înaintate de USLM pentru care conducerea ministerului Transporturilor şi-a manifestat permanent în cadrul discuţiilor de până acum întreaga disponibilitate”, se arată în comunicat.

Potrivit Ministerului Transporturilor, reprezentanţii USLM au cerut - suplimentar faţă de adresele înaintate la minister - întocmirea unui document oficial referitor la poziţia ministerului faţă de revendicările organizaţiei sindicale. „În acest context, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, le-a cerut liderilor sindicali să formuleze o solicitare în acest sens. Potrivit Legii nr.62/2011 a Dialogului Social, pentru întrunirea Comisiei de Dialog Social este necesară convocarea tuturor membrilor, respectiv a reprezentanţilor confederaţiilor sindicale şi patronale, reprezentative la nivel naţional. În acest context, reprezentanţii USLM nu au dorit continuarea discuţiilor”.

La finalul întâlnirii, „ministrul Lucian Şova şi-a manifestat în continuare întreaga disponibilitate la dialog cu reprezentanţii sindicatului, în vederea identificării unor soluţii constructive care să asigure o dezvoltare bazată pe principii solide şi corecte a Metrorex, discuţii care să fie în conformitate cu principiile enunţate în legislaţia privind dialogul social”, se mai arată în comunicatul ministerului.

La întâlnire au participat directorul general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, liderii de sindicat şi reprezentanţi ai comercianţilor de la metrou.

„Principala revendicare a USLM este prelungirea contractului de închiriere a spaţiilor comerciale din staţiile de metrou între Sindomet şi Metrorex, care expiră la finalul lunii septembrie. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, consideră că administraţia Metrorex are obligaţia să îşi optimizeze veniturile, inclusiv pe cele obţinute din închirierea spaţiilor comerciale. Discuţiile despre aceste spaţii comerciale sunt încheiate din punctul de vedere al Ministerului Transporturilor”, precizează instituţia.

Bugetul societăţii Metrorex pentru anul acesta a fost aprobat cu un deficit de finanţare (pierdere) de 95,3 milioane de lei, pentru că la finele anului 2017, societăţii nu i-a fost alocată subvenţia pentru transportul de călători cu metroul aferentă trimestrului IV, nefiind îndeplinite procedurile legale, deşi suma era alocată pentru bugetul de stat pentru anul 2017. „Acest fapt a fost constatat de controlul Curţii de Conturi, situaţie ce se evaluează în acest moment pentru identificarea celor responsabili”, a anunţat miercuri conducerea Metrorex. Suma urmează să fie solicitată la rectificarea bugetară pentru anul 2018.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a solicitat Consiliului de Administraţie şi conducerii executive a Metrorex organizarea unei licitaţii pentru închirierea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou, conform procedurilor legale la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul cu Sindomet Servcom SRL.

În acest sens, Metrorex a notificat Sindomet Servcom SRL că acest contract va înceta de drept în septembrie 2018. În continuare, Metrorex va respecta procedurile legale pentru închirierea spaţiilor comerciale din staţiile de metrou.

Veniturile şi cheltuielile obţinute din activitatea contractului s-au repartizat din 2003 până în 2017, în cote de 25% pentru Metrorex şi 75% pentru Sindomet iar începând cu 26 septembrie 2017 procentele de repartizare sunt 36% pentru Metrorex şi 64% pentru Sindomet Servcom SRL. „Menţionăm că veniturile realizate de către Metrorex SA în anul 2017 în baza acestui contract, sunt în valoare de 783.469 de lei, pentru o suprafaţă închiriată de 5.900 mp”, a mai comunicat compania.

Aproximativ 300 de sindicalişti din Metrou au pichetat zilele trecute Ministerul Transporturilor, acuzând conducerea societăţii Metrorex că din cauza lipsei de personal şi a alocărilor financiare insuficiente au apărut riscuri în siguranţa circulaţiei şi a călătorilor.

„Ar trebui să angajăm 700 de oameni pentru a avea siguranţă în circulaţia metroului, dar conducerea Metrorex a angajat directori şi personal de conducere în loc să asigure angajările la nivelul mentenanţei şi al celorlalte posturi necesare. Vom deschide în curând Magistrala 5 Drumul Taberei - cu cine vom lucra acolo?”, a declarat Ion Rădoi luni, în prima zi a acţiunii de pichetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici