Protest spontan la Metrou. Greviştii s-au blocat în subteran | Situaţie tensionată: Bode, ministrul de Interne, cere efectivelor MAI să aplice legea pentru a elibera metroul. LIVE TEXT

  • Circulaţia metroului în Bucureşti este blocată, de vineri dimineaţa, de protestul spontan al sindicaliştilor şi comercianţilor de la Metrou
  • Porţile erau închise cu lacăt vineri dimineaţa la prima oră, iar călătorii nu au fost lăsaţi să coboare în subteran
  • Toate cele 5 magistrale au fost închise
  • Aproximativ 250 de sindicalişti şi comercianţi au coborât pe calea de rulare din staţia Piaţa Unirii, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri
  • Conflictul a pornit după ce Metrorex a anunţat joi că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale din staţiile de metrou să le elibereze până în 2 aprilie
  • Spaţiile comerciale de la metrou au ajuns să fie administrate de către sindicat, care încasează 75% din chirii, potrivit ministrului Transporturilor
25679 afișări
Imaginea articolului Protest spontan la Metrou. Greviştii s-au blocat în subteran | Situaţie tensionată: Bode, ministrul de Interne, cere efectivelor MAI să aplice legea pentru a elibera metroul. LIVE TEXT

NEWS ALERT Protest spontan la metrou. Circulaţia este complet oprită

UPDATE 14.30 Bode, ministrul de Interne, spune că protestul celor de la Metrou e ilegal. Ministrul mai afirmă că a cerut deja efectivelor MAI să aplice legea pentru că nu poate fi acceptat ca "cineva să îşi bată joc de sute de mii de români".

 

UPDATE 12.20 Prefectul Capitalei, Alin Stoica, i-a chemat pe reprezentanţii Metrorex la discuţii. Prefectul susţine că de azi dimineaţă de la 7 tot încearcă să dea de sindicalişti, dar nu-i răspund. Între timp, cei de la sindicate îl cheamă pe ministrul Transporturilor Cătălin Drulă să discute cu ei, în subteran, unde s-au blocat.

Sindicaliştii blocaţi de mai bine de şase ore la metrou în staţia Unirii refuză discuţiile, potrivit prefectului Capitalei. Alin Stoica a convocat o şedinţă de dialog social la ora 13.30, la sediul Prefecturii.

Prefectul Capitalei a spus că nu ştie ce cer sindicaliştii blocaţi la metrou, pentru nu au dorit să discute cu el, iar reprezentanţii lor nu i-au răspuns la telefon.

„Jandarmeria asigură perimetrul pentru siguranţa oamenilor de acolo şi are negociatori în zonă. Am vrut să am o discuţie cu reprezentanţii protestatarilor. Aceştia refuză discuţia”, a spus Alin Stoica. 

 

UPDATE 11.30 Scandal politic pentru greva de la Metrou. PSD, ripostă la adresa coaliţiei de guvernare, după ce Cîţu l-a atacat pe Ion Rădoi, fost pesedist, că şi-a pierdut sinecurile

Social-democraţii reacţionează la protestul de la metrou şi afirmă că „dacă PSD ar fi fost la guvernare cu siguranţă România nu se afla în haosul actual”: „Coaliţia nu ştie altceva decât să creeze haos! Luaţi măsuri pentru a debloca situaţia, nu pentru a pasa vina, guvernaţi sau plecaţi”.

Liderii partidelor coaliţiei acuză că liderul USLM, Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, a declanşat protestul la o zi după ce Metrorex a notificat firma sindicatului care administrează spaţiile comerciale din staţiile de metrou să le elibereze până în 2 aprilie.

 

UPDATE 10.40 Reacţia primarului Capitalei Nicuşor Dan faţă de blocarea metroului: Bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că STB a suplimentat mijloacele de transport la suprafaţă: „Înţeleg dacă există nemulţumiri ale angajaţilor de la Metrorex, dar bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”.

„În condiţiile grevei de la metrou din această dimineaţă, ADITPBI prin STB a suplimentat mijloacele de transport la suprafaţă, astfel încât deplasarea bucureştenilor să fie cât mai puţin afectată. Sper că Metrorex şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vor avea un dialog rapid şi productiv, iar circulaţia cu metroul va fi reluată chiar azi. Înţeleg dacă există nemulţumiri ale angajaţilor de la Metrorex, dar bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”
, transmite Nicuşor Dan.

 

UPDATE 10.00 Cîţu îl acuză pe Ion Rădoi, fost parlamentar PSD şi lider al sindicatului de peste 20 de ani, că vede cum îi dispar sinecurile şi face un protest ilegal.

„Despre asta este acţiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineaţă. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru şi trebuie să ia măsuri.

Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecuri. Am transmis acelaşi mesaj domnului ministru Bode”, a scris premierul Cîţu pe Facebook.

 

UPDATE 9.40 Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi atacă pe sindicaliştii care au declanşat greva de la metrou.

Clotilde Armand: „Şantajul Mafiei a ajuns şi la metrou, astfel de gesturi de şantaj sunt de netolerat”. Circulaţia trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii.

 

UPDATE 8.40:  Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţă că acţiunea de la metrou este ilegală, iar „miza ocupării ilegale a unor şine nu o reprezintă binele angajaţilor”.

El a reacţionat pe Facebook acuzând că miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spaţii comerciale. „E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spaţiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM în 2018”, a afirmat Cătălin Drulă. 

Redăm mesajul ministrului Transporturilor:

„O acţiune ilegală dă peste cap viaţa unui întreg oraş

Când interese mafiote sunt ameninţate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii şi sinecuri.

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureştean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toţi contribuabilii care susţin prin subvenţie de la bugetul naţional activitatea şi, evident, salariile de la companie.

Oamenii oneşti care lucrează la metrou au venit în această dimineaţă să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea.

Nu vă lăsaţi amăgiţi: miza ocupării ilegale a unor şine de metrou nu o reprezintă binele angajaţilor.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spaţii comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spaţiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM în 2018.

O firmă, un sindicat vor neapărat să căpuşeze Metrorex în linişte, în continuare.

Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi.”, a scris ministrul Transporturilor. 

Înainte să fie oprită circulaţia în Bucureşti după ora 20.00, oamenii s-au trezit vineri dimineaţă că nu pot merge cu metroul. Asta pentru că a avut loc un protest al sindicaliştilor USLM, iar toate magistralele au fost închise.

Reprezentanţi ai sindicatului USLM au blocat, vineri dimineaţa calea de rulare în staţia Piaţa Unirii, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, a anunţat Metrorex.

Reprezentanţii sindicatului USLM au refuzat orice discuţie cu Metrorex. În urmă cu o lună, zeci de sindicalişti au protestat în faţa Ministerului Transporturilor după ce ministrul Cătălin Drulă a cerut verificarea creşterilor salariale din 2020.

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

„Asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă", mai precizează Metrorex.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici