Niciun candidat, la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al DNA. Tudorel Toader: Să aşteptăm/ Ce spune despre cercetările după schimbul de replici cu procurorul DNA Lăncrănjan

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineaţă, că atunci când a verificat, în urmă cu o zi, niciun procuror nu se înscrisese în cursa pentru şefia DNA, însă are convingerea că numărul candidaţilor va fi mai mare decât cel de la concursul pentru funcţia de manager al DIICOT.

6464 afișări
Imaginea articolului Niciun candidat, la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al DNA. Tudorel Toader: Să aşteptăm/ Ce spune despre cercetările după schimbul de replici cu procurorul DNA Lăncrănjan

Niciun candidat înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al DNA. Tdorel Toader: Să aşteptăm

„Fiţi de acord că nu monitorizez în fiecare minut. Ieri, pe la orele 10 (miercuri, n.r.), nu era nimeni. Eu spun aşa, să aşteptăm până luni, să vedem dacă se va înscrie cineva. Convingerea mea e că se vor înscrie mai mulţi decât atunci când a fost procedura pentru DIICOT”, a declarat, luni dimineaţă, Tudorel Toader. Termenul limită de înscriere este 30 iulie.

Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 09 – 30.07.2018, la sediul său din Bucureşti, str. Apolodor, nr. 17, sectorul 5, cod 050741, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Concursul a fost organizat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Tudorel Toader, despre cercetările după schimbul de replici cu procurorul DNA Lăncrănjan: Este problema IJ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că cercetările efectuate de inspectorii judiciari faţă de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan reprezintă doar problema Inspecţiei Judiciare, însă acesta a subliniat că partea specială a Dreptului Penal este o „disciplină destul de riguroasă”.

„Cu privire la faptul că Inspecţia Judiciară s-a autosesizat am aflat şi eu ieri, probabil pe la orele prânzului, din media. Este problema Inspecţiei Judiciare. Eu cred că am făcut referire expresă la elementele constitutive privind cele două infracţiuni articolul 297 din Codul Penal român, articolul 266 Codul Penal din Germania. Vreau să vă spun că partea specială a Dreptului Penal este o disciplină destul de riguroasă”, a spus ministrul Justiţiei.

Precizările vin după ce Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi efectuează cercetări prealabile faţă de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, după ce aceasta a schimbat replici pe Facebook, în weekend, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema incriminării abuzului în serviciu din Germania.

Procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care îl anchetează pe Liviu Dragnea, este vizată de cercetări prealabile efectuate de către Inspecţia Judiciară, după ce aceasta a schimbat replici, pe Facebook, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Aceştia au postat mesaje privind incriminarea abuzului în serviciu din Germania, au confirmat reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Sesizarea vine după ce procurorul DNA a lansat mai multe aprecieri critice la adresa ministrului Justitiei şi la capacitatea sa de a întelege modul în care este reglementat abuzul în serviciu în legislaţia germană.

Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind aceea de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, sâmbătă, pe Facebook, că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni.

"Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania ! Calitatea de funcţionar public sau european apare însa, ca element de agravare, în cazul mai multor infracţiuni, precum: înşelăciune, frauda în domeniul subvenţiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forţă probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcţii publice, obţinerea de declaraţii prin forţă, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancţiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaţilor la săvârşirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârşit prin abuz de funcţie etc", a scris ministrul Justiţiei, pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici