Cine este Nicolae Robu, primarul din Timişoara şi preşedintele interimar al PNL Timiş, acuzat de DNA de abuz în serviciu

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, după audierea de la DNA, că este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu vânzarea unor case din centrul istoric al oraşului, acesta precizând că se consideră nevinovat.

4904 afișări
Imaginea articolului Cine este Nicolae Robu, primarul din Timişoara şi preşedintele interimar al PNL Timiş, acuzat de DNA de abuz în serviciu

Nicolae Robu, primarul din Timişoara, acuzat de DNA de abuz în serviciu: Mă consider nevinovat (Imagine: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)

"Se pare că s-au vândut circa o mie de de imobile. Nu mă pot pronunţa asupra a ceea ce a fost înainte. A existat o hotărâre a administraţiei precedente prin care s-a permis să se vândă apartamente şi pe baza de contracte de închiriere semnate anterior datei de intrare în vigoare a legii. Din mandatul meu sunt două apartamente. E vorba de un apartament cu o cameră de 24 mp şi unul de două camere către nişte familii modeste. Nu se poate vorbi de corupţie, de persoane sus-puse. Eu am cerut aparatului primăriei şi am dovezi să-mi spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii şi am primit răspuns că da, s-a respectat legea. Mă consider nevinovat. De aia există un aparat de specialitate, să facă toate verificările. Probabil cele mai multe case s-au vândut în timpul domnului Ciuhandu, că a intrat în viogoare legea în 1996. În 2013 eu am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate şi am menţionat inclusiv clanuri", a declarat Nicolae Robu.

În aceeaşi cauză a fost pus sub învinuire fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar şi viceprimarul Traian Stoia.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba despre retrocedarea ilegală a 968 de imobile din zona centrala a Timişoarei, prejudiciul fiind estimat la 40 de milioane de euro. În dosar sunt vizaţi mai mulţi funcţionari.

Cine este Nicolae Robu, primarul Timişoarei şi preşedintele interimar al PNL Timiş

Nicolae Robu, pus vineri sub învinuire de DNA pentru abuz în serviciu, se află la al doilea mandat de primar al Timişoarei. Edilul a fost senator şi rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, iar în prezent este preşedinte interimar al PNL Timiş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nicolae Robu are 61 de ani şi s-a născut în localitatea Bocsig, judeţul Arad. Este profesor universitar în Automatică şi Calculatoare şi predă la Universitatea Politehnica din Timişoara încă din anul 1983. După patru mandate de prorector, în perioada 1990 – 2004, Robu a fost ales rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, pe care a condus-o până în anul 2012, timp de două mandate.

Nicolae Robu a intrat în politică în anul 2008, iar anterior nu a mai fost membru al niciunui partid politic. În februarie 2009 a fost ales preşedinte al PNL Timişoara, iar în martie 2010 – preşedinte al PNL Timiş. De asemenea, din anul 2013 este şi vicepreşedinte PNL pe ţară. După rezultatele slabe obţinute de PNL la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului trecut, Nicolae Robu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte PNL Timiş, asigurând în prezent interimatul.

Nicolae Robu a ajuns primar al Timişoarei în anul 2012, fiind sprijinit de USL, iar în 2016 a mai câştigat un mandat. Primarul Timişoarei a devenit cunoscut în întreaga ţară, în 2013, după ce a cumpărat 40 de palmieri, pentru care municipalitatea a plătit 10.000 de euro, care au fost puşi pe o stradă din centrul oraşului, iar poliţiştii locali au avut sarcina de a-i supraveghea.

Totodată, în anul 2015, după o vacanţă petrecută în Dubai de Nicolae Robu, factura la telefonul de serviciu al acestuia a ajuns la 3.200 de euro, sumă plătită din bani publici. “Eu folosesc telefonul şi din România şi din străinătate ca să comunic cu cetăţenii. Comunic intens prin email cu aparatul primăriei, de asemenea comunic prin Facebook. De asemenea, mă ţin la curent cu ce se întâmplă urmărind diverse site-uri şi aşa cred că este normal să facă orice om politic şi roamingul este foarte costisitor”, declara Nicolae Robu.

Edilul, pasionat de fotbal, este iniţiatorul proiectului ACS Poli Timişoara, echipa de fotbal fiind finanţată de Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. În anul 2015, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Timiş, finanţarea din bani publici a ACS Poli Timişoara, dar şi a celorlalte echipe sportive din oraş a fost făcută ilegal. Raportul a fost contestat atât de CJ Timiş, cât şi de Primăria Timişoara.

La sfârşitul anului 2015, Nicolae Robu s-a ales cu două plângeri penale la DNA, fiind reclamat modul în care edilul beneficiază de o maşină de serviciu primită de la Retim, firma de salubritate a oraşului. În prezent, Nicolae Robu se plimbă cu un Mercedes clasa E, cumpărat de Retim cu suma de 73.000 de euro, iar toate costurile sunt suportate de companie, inclusiv benzina. În firma de salubritate a oraşului Consiliul Local Timişoara este acţionar cu 50%. Mai mulţi consilieri locali PSD acuzau faptul că Nicolae Robu ar fi primit maşina ca să “închidă ochii” la unele ilegalităţi ale Retim. Astfel, deşi compania este pe profit, în loc să-şi cumpere utilaje, le închiriază de la o altă firmă a acţionarului german, plătind sume foarte mare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici