Nicolăescu: Ar fi normal ca managerul SJU Ploieşti să fie suspendat; am făcut apel public, CJ decide

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că ar fi normal ca managerul Spitalului Judeţen de Urgenţă (SJU) din Ploieşti să fie suspendat şi chiar a făcut un apel public în acest sens, precizând însă că decizia aparţine Consiliului Judeţean.

115 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Ar fi normal ca managerul SJU Ploieşti să fie suspendat; am făcut apel public, CJ decide

Eugen Nicolăescu (Imagine: Alexandru Hojda / Mediafax Foto)

"Am făcut apel public pentru suspendarea managerului Spitalului Judeţen. Cred că este suficient. Nu am trimis niciun document în acest sens. Ar fi normal ca managerul să fie suspendat, dar decizia aparţine Consiliului Judeţean. Numai acesta poate lua o astfel de decizie", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce a participat la deschiderea seminarului Grupului NATO întrunit cu experţi în Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură, organizat la Palatul Parlamentului.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că este necesară evaluarea managererilor, precizând că banii trebuie cheltuiţi eficient.

"Evaluarea managerilor se face la trei luni. Astfel, ar fi vorba de 31 decembrie, dar sigur va fi realizată până la sfârşitul lui ianuarie", a adăugat ministrul Eugen Nicolăescu.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a cărui suspendare a fost anunţată marţi, de conducerea Consiliului Judeţean, după solicitarea făcută de secretarul de stat Read Arafat, este în continuare în funcţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean spunând că în contractul acestuia nu există o prevedere privind suspendarea.

"Contractul de management este încheiat între dumnealui (Adrian Strâmbeanu - n.r.) şi domnul Mircea Cosma, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, iar clauzele de încetare a contractului pot fi aplicate prin articolul 22, litera k, care prevede că încetarea contractului poate avea loc în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare de către organele de control şi instituţiile abilitate în condiţiile legii", a declarat miercuri, corespondentului MEDIAFAX, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Sebastian Danielescu.

El a precizat că nu există un raport final al comisiei de anchetă de la SJU Ploieşti care să fi fost înaintat CJ Prahova şi în baza căruia "să se procedeze la încetarea contractului".

În ceea ce priveşte suspendarea din funcţie, Sebastian Danielescu a spus: "Nu găsesc în contract o prevedere de suspendare".

Vicepreşedintele CJ Prahova a adăugat că suspendarea ar fi putut fi realizată în situaţia în care Strâmbeanu ar fi fost angajat, dar nu este cazul, întrucât are un contract de management.

Adrian Strâmbeanu deţine de şapte ani funcţia de manager al SJU Ploieşti în baza unui contract de management încheiat cu CJ Prahova. În cei şapte ani, el a participat de două ori la concursuri de proiecte de management organizate de CJ Prahova, de fiecare dată proiectul său fiind câştigător, în condiţiile în care a fost singurul care a participat. Ultimul contract de management între Adrian Strâmbeanu şi preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma a fost încheiat în 14 decembrie 2010 şi expiră la 13 decembrie 2013.

Marţi, după ce secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că a cerut suspendarea din funcţie a lui Adrian Strâmbeanu, celălalt vicepreşedinte al CJ Prahova, Laurenţiu Rebega, a declarat că Strâmbeanu a fost suspendat din funcţie şi că în două sau trei zile CJ îi va găsi un înlocuitor interimar.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, nu a putut fi contactat pentru a detalii cu privire la această situaţie şi la cauzele pentru care contractul de management pe care l-a semnat cu Adrian Strâmbeanu nu prevede o clauză de suspendare.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, la Spitalul Judeţean din Ploieşti, că a propus Consiliului Judeţean Prahova suspendarea din funcţie a managerului unităţii medicale, "cel puţin pe durata anchetei", care va fi prelungită până la începutul săptămânii viitoare, el precizând că sunt "probleme serioase" în acest spital.

Raed Arafat a spus că primele date ale comisiei de anchetă arată că a existat o creştere a finanţării "pe toate liniile" către acest spital şi că probleme majore, care trebuie verificate, sunt în privinţa modului în care au fost cheltuiţi şi prioritizaţi banii.

El a spus că membrii comisiei de anchetă vor continua să lucreze şi în următoarele zile, verificările fiind prelungite la SJU Ploieşti până la începutul săptămânii viitoare, "luni sau marţi", cu acordul ministrului Sănătăţii.

Cu puţin timp înainte ca Raed Arafat să anunţe că a propus suspendarea din funcţie a managerului SJU Ploieşti, acesta a susţinut o conferinţă de presă la spital în care, răspunzând unor întrebări, a spus că nu îşi va da demisia şi că nu s-a gândit dacă va depune sau nu nou proiect de management pentru a-şi prelungi mandatul care expiră în 14 decembrie.

În conferinţa de presă organizată marţi, în cea de-a cincea zi de anchetă la SJU Ploieşti, managerul acestei unităţi, Adrian Strâmbeanu, a afirmat că nu este vorba despre "o anchetă", ci despre "un control făcut de o echipă mixtă".

Întrebat care este cauza lipsurilor de materiale sanitare şi medicamente din spital, Strîmbeanu a spus că situaţia privind aceste lipsuri nu este una permanentă şi că este cauzată de subfinanţarea de la Casa Naţională de Sănătate Prahova.

Legat de investiţiile făcute în spital din fonduri de la Consiliul Judeţeran Prahova, managerul spitalului a afirmat că a primit suficiente fonduri din partea CJ şi că nu poate vorbi despre subfinanţare şi că banii au fost alocaţi "în funcţie de priorităţi".

În momentul în care i s-a atras atenţia asupra faptului că în spital s-au investit cu prioritate sume importante de bani într-un sediu administrativ (1,7 milioane de lei) sau în anveloparea termică, managerul spitalului a spus că în mandatul său prioritară a fost salvarea vieţii pacienţilor.

De asemenea, întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze în ceea ce priveşte activitatea saca manager al SJU Ploieşti, Strâmbeanu a spus:" Îmi reproşez mai multe lucruri". Când i s-a cerut să dea exemple, el a spus că primul lucru este comunicarea cu persoanlul din spital, care nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit, din cauză că unitatea sanitară funcţionează în patru locuri din zone diferite din Ploieşti.

La jumătatea săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor, spunând că spitalul ploieştean este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici