Nicolăescu: Bugetul ambulatoriilor de specialitate creşte cu 50%. Vrem să descurajăm internările fictive

Bugetul pentru finanţarea ambulatoriilor de specialitate şi a spitalizării de zi vor creşte în 2013 cu 50 la sută, pentru descurajarea internărilor fictive, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

241 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Bugetul ambulatoriilor de specialitate creşte cu 50%. Vrem să descurajăm internările fictive

Eugen Nicolăescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Asta înseamnă că reechilibrăm internările în spitale, reechilibrăm serviciile care se efectuează de către spitale, descurajăm internările fictive, dar şi pe cele făcute numai de dragul de a face servicii şi, ca atare, de a mări costurile. Cu astfel de măsuri, costurile pot fi diminuate şi unităţile sanitare s-ar putea încadra în bugetele aprobate. Este o măsură strict managerială de control şi transparenţă", a spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat ce se va întâmpla cu pacientul care ajunge la uşa spitalului, ministrul Eugen Nicolăescu a spus că acesta va fi direcţionat spre ambulatoriul de specialitate.

"Pacientul care ajunge la uşa spitalului fără să fie un caz grav, o urgenţă, va fi dirijat către ambulatoriul de specialitate. Medicii de acolo vor vedea ce se întâmplă cu pacientul, dacă este nevoie îl duc la internare de zi sau la UPU, de la caz la caz", a explicat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că se va încerca reluarea unui ordin mai vechi, dar nebăgat în seamă, privind adresabilitatea în unităţile de primiri urgenţe.

"Vom încerca şi pentru UPU să reluăm un ordin vechi, pe care l-am parafat din 2006 şi care nu prea mai este respectat, respectiv cum ajunge cetăţeanul la UPU. De regulă, ajunge pe picioarele lui, când vrea el şi cum vrea el, pentru că nu funcţionează medicina de familie, întrucât a fost descurajată, nu funcţionează ambulatoriul de specialitate, întrucât nu a fost finanţat, nu funcţionează centrele de permanentă, nu funcţionează centrele multifuncţionale. Deci sistemul este complet buimăcit, trăieşte în haos", a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că sistemul sanitar trebuie readus şi pus pe făgaşul care trebuie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici