Nicolăescu: Controlul la SJU Ploieşti a fost prelungit, echipa de control, coordonată de Raed Arafat

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că verificările la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti au fost prelungite până luni sau chiar marţi, iar controlul va fi coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, care va merge săptămâna viitoare la SJU şi va prezenta public concluziile.

146 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Controlul la SJU Ploieşti a fost prelungit, echipa de control, coordonată de Raed Arafat

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Eugen Nicolăescu a spus că a discutat vineri cu directorul ajunct al Direcţiei de Sănătate Publică şi Control în Sănătate şi director adjunct al Direcţiei Asistenţă Medicală, care de vineri s-au alăturat echipei de control a MS, iar aceştia i-au spus că mai au nevoie de timp pentru verificări până luni sau chiar marţi, dacă nu se finalizează controlul în prima zi a săptămânii.

Ministrul a mai spus că echipa de control de la MS care va pleca luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti va fi condusă şi coordonată de secretarul de stat Raed Arafat, acesta urmând să prezinte public concluziile privind situaţia din unitatea sanitară.

Nicolăescu a precizat că a cerut ca tot luni, în Spitalul Judeţean Ploieşti să fie prezent şi preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, iar Consiliul Judeţean, în calitate de proprietar şi administrator al spitalului, să ajute la bunul demers al controlului.

Ministrul a adăugat că acţiunea de control urmăreşte două componente, pe de o parte verificarea situaţiei în spital, pentru a vedea cum se desfăşoară actul medical, în contextul sesizărilor mass-media, iar pe de altă parte, verificarea documentelor, care să arate în ce măsură au fost respectate procedurile pe care le prevede legislaţia în domeniul sănătăţii publice.

Nicolăescu a mai spus că a cerut echipei de control să realizeze întreaga activitate cu obiectivitate şi neutralitate, eliminând orice tendinţă de abuz şi de exces.

Ministrul a mai arătat că de la începerea controlului au fost făcute mai multe sesizări, de aceea a fost suplimentată echipa de control cu cei doi directori adjuncţi din Ministerul Sănătăţii.

Verificările la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, făcute de către echipa formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi ai Consiliului Judeţean, au început miercuri, iar vineri trebuia să fie ultima zi a controlului.

Ancheta a fost declanşată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor, spunând că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este "umilit, abandonat de toţi" şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite "de zeci de ori", iar alte dotări sunt "de pe vremea lui Pazvante".

Într-un comunicat transmis joi, managerul SJU Ploieşti a arătat că niciodată nu a pretins că serviciile oferite de spitalul pe care îl conduce sunt "perfecte" şi cere public scuze pacienţilor pentru "lipsa de umanitate cu care sunt trataţi", însă spune că "imaginea de lumea a treia creată spitalului este falsă".

În ceea ce priveşte scandalul public generat de afirmaţiile chirurgului Dan Oprea, managerul spitalului spune că dezbaterea publică nu îi va schimba opinia despre medicul Dan Oprea, pe care îl caracterizează drept "unul dintre profesioniştii apreciaţi în chirurgie pe care îi are judeţul (Prahova - n.r.) în acest moment".

Adrian Strâmbeanu a făcut publică adresa trimisă de chirurgul Dan Oprea prin care acesta solicita retragerea temporară din serviciul de gardă de la spital, invocând "probleme de sănătate apărute pe fondul scandalurilor mediatice repetate, lipsa de comunicare şi epuizarea fizică şi psihică".

"Starea de oboseală la care face referire colegul meu este un fapt real şi cât se poate de firesc, medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti lucrând ore suplimentare, într-un flux continuu, în care oboseala şi stresul diferitelor situaţii întâlnite zilnic îşi pune amprenta pe orice persoană, indiferent că se numeşte chirurg sau simplu angajat", a susţinut Adrian Strâmbeanu.

În finalul comunicatului, managerul unităţii medicale a afirmat că "oricâte se vor spune, imaginea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti ca fiind un spital de lumea a treia este una falsă, o imagine care loveşte în oamenii de bună-credinţă care îşi fac meseria aici".

Medicul Dan Oprea, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a arătat joi, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, care sunt motivele ce l-au determinat să comenteze un articol din presa locală online, articol de la care s-a ajuns să se facă anchetă de la Ministerul Sănătăţii în cel mai mare spital din Prahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici