Nicuşor Constantinescu a fost dat în urmărire naţională

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost dat în urmărire naţională, după ce Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, potrivit unor surse din Poliţie.

497 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu a fost dat în urmărire naţională

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)

Sursele citate au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că mandatul de arestare a ajuns, luni seară, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. După ce, potrivit procedurii, poliţiştii au mers la locuinţa lui Nicușor Constantinescu şi au constatat, în mod oficial, că acesta nu este acasă, a fost emis un mandat de urmărire naţională.

Avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Mocanu, a confirmat, pentru MEDIAFAX, că Nicuşor Constantinescu este urmărit naţional, pentru că decizia de luni a Tribunalului Bucureşti este executorie.

Având în vedere faptul Nicuşor Constantinescu nu este în ţară, ci potrivit declaraţiilor sale, se află în Statele Unite ale Americii, instanţa va emite un mandat de urmărire internaţională.

Întrebat dacă preşedintele CJ Constanţa a fost externat din Spitalul Johns Hopkins din luna mai, avocatul a spus că Nicuşor Constantinescu "se află în SUA, însă într-un aşezământ paramedical care are un protocol de colaborare cu clinica unde a fost operat şi unde i se administrează tratamentul".

"Niciodată nu am susţinut faptul că ar fi internat nonstop în clinică, pacientul fiind internat cu ocazia efectuării operaţiei, precum şi în două rânduri, când starea sa de sănătate s-a agravat. Aceasta este procedura medicală standard în SUA, mai ales în cazul pacienţilor nerezidenţi. Aceste informaţii şi dovezi au fost prezentate şi DNA, şi judecătorului", a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul lui Nicuşor Constantinescu.

Tribunalul Bucureşti a decis, luni, arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, după ce procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă, pentru că preşedintele CJ Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA, decizia nefiind definitivă.

Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv şi a dispus emiterea pe numele lui Nicuşor Constantinescu a unui mandat de arestare pentru 30 de zile.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a respins cererea avocatului preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa de încuviinţare a părăsirii ţării, formulată după ce procurorii au făcut demersuri pentru arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, întrucât nu a revenit în ţară la data stabilită în cadrul controlului judiciar, respectiv 11 iunie.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a arătat, luni, la Tribunalul Bucureşti, că o eventuală întrerupere a tratamentului pe care îl urmează Nicuşor Constantinescu în SUA, unde a fost operat, i-ar pune viaţa în pericol.

Preşedintele CJ Constanţa arăta, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale şi că a cerut arestarea sa preventivă, deşi el a fost operat şi se află într-un spital din SUA.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au transmis presei scrisoarea depusă la instanţă din partea unităţii medicale în care se explică ce intervenţii a suferit Nicuşor Constantinescu şi care este starea sa actuală de sănătate.

"Am avut plăcerea să ofer îngrijire medicală domnului Nicuşor Daniel Constantinescu aici, la Spitalul Johns Hopkins. După cum probabil ştiţi deja, dânsul a fost diagnosticat cu cancer agresiv de prostată care a fost avansat local şi a invadat veziculele seminale pe lângă scorul 9 pe scara Gleason. După o discuţie legată de riscuri, beneficii şi alternative, dumnealui a suferit o prostatectomie radicală asistată robotic Da Vinci cu limfadenectomie pelvină în data de 12 aprilie 2014. În timpul operaţiei au fost scoase prostata, veziculele seminale şi ganglionii limfatici pelvini. Rezultatul a confirmat o formă agresivă de cancer în cazul acestui pacient tânăr. Iniţial, pacientul s-a simţit bine, dar din păcate a suferit o pierdere anastomotică vezico-ureterală pe lângă un limfocel, necesitând amplasarea prelungită a două catetere. Cateterul urinar a fost scos în data de 15 mai, iar cateterul abdominal (limfocel) este încă montat aşteptându-se resorbirea lichidului limfatic. Aşa cum era de aşteptat, pacientul se confruntă în prezent cu incontinenţa urinară care este normală după prostatectomie radicală şi poate avea o evoluţie imprevizibilă a recuperării. Majoritatea bărbaţilor îşi vor recăpăta controlul urinar la şase luni după operaţie, în vreme ce în cazul altora poate dura mai mult. Din păcate, câţiva pacienţi nu-şi vor recăpăta niciodată controlul urinar complet”, se arată în începutul scrisorii semnate de către dr. Mohamad E. Allaf, Şeful clinicii de Chirurgie Robotică, din cadrul Spitalului Johns Hopkins.

Medicul explică în continuare că Nicuşor Constantinescu trebuie supus radioterapiei, dar că această procedură nu poate fi realizată în prezent deoarece au apărut unele complicaţii.

“Domnul Constantinescu a fost internat în spital pentru intervenţia chirurgicală în aprilie şi a fost internat din nou de două ori necesitând introducerea drenei abdominale după ce tomografia computerizată a confirmat formarea unui limfocel aşa cum s-a arătat mai sus. De asemenea, dânsului i-au fost administrate antibiotice pentru o infecţie şi a necesitat îngrijire medicală intensivă perioperatorie. Cateterul abdominal a fost introdus în data de 3 mai 2014 şi va fi scos când drenajul scade sub 50 ml la 24 de ore. În prezent, drenajul este de aproximativ 100 ml la 24 de ore. Dat fiind patologia sa agresivă, se recomandă ca pacientul să fie supus radioterapiei. Întrucât are încă montat cateterul abdominal, programarea consultaţiei la Dr. Danny Song la secţia de radioterapie oncologică a fost anulată pentru că nu poate fi supus radioterapiei cât timp are cateterul montat. Se recomandă, de asemenea, ca dânsul să aştepte o perioadă înainte de radioterapie pentru a se permite vindecarea ţesuturilor înainte de expunerea la radiaţii. (…) Tratamentul pe bază de radiaţii este intensiv şi va avea o durată de circa 6-8 săptămâni după scoaterea cateterului”, mai susţine medicul de la spitalul american.

În încheierea scrisorii, specialistul de la Spitalului Johns Hopkins avertizează că o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale în cazul lui Nicuşor Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate şi poate anula progresul făcut în recuperarea sa.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Potrivit DNA, Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

Într-un alt dosar, în 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Nicuşor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzaţi primarul Radu Mazăre şi alte 35 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici