Nicuşor Constantinescu rămâne în arest la domiciliu în dosarul Centrului Militar Zonal din Constanţa

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va rămâne în arest la domiciliu în dosarul Centrului Militar Zonal, întrucât Curtea de Apel Constanţa a menţinut, marţi, decizia de săptămâna trecută a Tribunalului, hotărârea fiind definitivă.

183 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu rămâne în arest la domiciliu în dosarul Centrului Militar Zonal din Constanţa

Arestul la domiciliu al lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrului Militar,menţinut de instanţă (Imagine: Mediafax Foto / Alexandru Hojda)

Curtea de Apel Constanţa a judecat, marţi, două contestaţii la decizia de săptămâna trecută a Tribunalului Constanţa prin care lui Nicușor Constantinescu i s-a înlocuit controlul judiciar cu arestul la domiciliu în dosarul Centrului Militar Zonal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Contestaţiile au fost depuse de DNA şi de către Nicuşor Constantinescu.

Astfel, procurorul DNA a cerut instanţei admiterea contestaţiei în sensul ca Nicuşor Constantinescu să fie arestat preventiv.

"Măsura arestării preventive este singura care-l poate împiedica pe Nicuşor Constantinescu să săvârşească infracţiuni", a spus reprezentantul DNA Constanţa.

La rândul său, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a cerut respingerea contestaţiei DNA şi înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

Nicuşor Constantinescu a susţinut că nu este vinovat pentru acuzaţiile aduse, spunând că nu a încălcat controlul judiciar şi că nu există motive pentru ca această măsură să fie modificată.

"Nu am încălcat hotărârea Curţii de Apel Constanţa privind controlul judiciar şi nu există nicio probă a DNA care să demonstreze acest lucru. Nu am lipsit de la niciun termen de judecată. Acuzaţiile DNA că, prin reluarea atribuţiilor de preşedinte al Consiliului Judeţean, la data de 8 ianuarie 2015, aş fi încălcat controlul judiciar nu sunt adevărate", a spus Nicuşor Constantinescu în faţa instanţei.

Curtea de Apel Constanţa a decis ca Nicuşor Constantinescu să rămână în arest la domiciliu în dosarul Centrului Militar Zonal, decizia fiind definitivă.

Tribunalul Constanţa a judecat, în 25 februarie, solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Nicuşor Constantinescu, în dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv că acesta ar fi comis mai multe infracţiuni de la data instituirii controlului judiciar în cazul său.

Instanţa s-a pronunţat în 26 februarie, înlocuind controlul judiciar cu arestul la domiciliu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în 8 ianuarie 2015, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din CJ, retrăgându-i totodată acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

Anchetatorii precizau că prin această decizie Nicuşor Constantinescu "a provocat o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului".

În replică, Nicuşor Constantinescu a spus că nu a provocat niciun prejudiciu în momentul în care a emis dispoziţia privind retragerea vizei de control financiar directorului Direcţiei Economico-Financiare din Consiliul Judeţean Constanţa, Felicia Tăicuţu, deoarece ea nu mai exercita acest atribut din anul 2011. Mai mult, în perioada respectivă Felicia Tăicuţu se afla în concediu medical, în prezent fiind în concediu de odihnă, iar după ce va reveni la muncă urmează să fie suspendată din funcţie deoarece este inculpat într-un alt dosar în care este cercetat Constantinescu.

De asemenea, procurorii DNA îl acuzau pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa că în 12 februarie a introdus pe ordinea de zi a şedinţei CJ mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţ. Procurorii susţineau că în acest fel s-a urmărit prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

La rândul său, Nicuşor Constantinescu afirma, în faţa instanţei, că a retras proiectele respective deoarece a cerut lămuriri la Ministerul Finanţelor privind cadrul legislativ pentru finanţarea cluburilor sportive respective, iar pentru că răspunsul primit chiar în ziua şedinţei Consiliului Judeţean a fost ambiguu a decis retragerea proiectelor în cauză până când situaţia ar fi fost clarificată.

Constantinescu a mai fost acuzat de procurorii DNA care au solicitat arestarea preventivă a sa în dosarul Centrului Militar Zonal şi că a făcut plăţi în valoare totală de peste 340.000 de lei către SC Soti Cable Neptun şi către Conpress Holding SRL, la care este asociat Sorin Strutinksy, cu care Nicuşor Constantinescu se află în relaţii comerciale la alte societăţi.

Nicuşor Constantinescu a recunoscut că este prieten cu Sorin Strutinsky de mai bine de 30 de ani, că este asociat cu aceasta la diverse firme, dar nu în cele care fac obiectul acuzaţiei DNA.

El preciza că cele două plăţi sunt legale, fiind realizate în urma unor contracte încheiate între Consiliul Judeţean Constanţa şi SC Soti Cable Neptun, respectiv Conpress Holding SRL, pe baza unor licitaţii.

Tot săptămâna trecută, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicuşor Constantinescu, în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Judeţean Constanţa cu diverse firme, decizia instanţei fiind definitivă.

În 24 februarie, Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, printr-un ordin emis de către prefectul judeţului, Ion Constantin.

Constantinescu a fost arestat preventiv, în 20 februarie, de Tribunalul Constanţa, pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu - trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor - două infracţiuni, conflict de interese - zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanţa de reţinere se arăta că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai fost suspendat din funcţie şi în vara anului trecut, când a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de subfinanţare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanţa a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.

Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici