Nicusor Dan a depus o plângere la DNA pe numele Gabrielei Firea

Nicuşor Dan a făcut vineri plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea şi a primarilor de la sectorul 3, fost şi actual, şi a arhitectului şef al Capitalei, pentru emiterea de autorizaţii de construcţie pentru spaţii verzi.

1135 afișări
Imaginea articolului Nicusor Dan a depus o plângere la DNA pe numele Gabrielei Firea

Nicusor Dan, plângere la DNA contra Gabrielei Firea şi a fostului şi actualului primar de la Sectorul 3

Fostul preşedinte al USR, Nicuşor Dan, vicepreşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a făcut vineri plângere penală împotriva primarului general Gabriela Firea şi a primarilor de la sectorul 3, fost şi actual, Liviu Negoiţă şi Robert Negoiţă, şi a arhitectului şef al Capitalei, Ştefan Călin Dumitraşcu, pentru emiterea de autorizaţii de construcţie pentru spaţii care nu au această destinaţie.

De asemenea, mai sunt vizaţi de plângere Adrian Iordache, directorul juridic de la Primăria Capitalei, Georgiana Zamfir, secretarul general al municipiului Bucureşti şi Marius Mihăiţă, secretar la sectorul 3.

Primarul Capitalei, arhitectul şef, directorul juridic din primărie şi secretarul general al primăriei sunt acuzaţi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul că, în calitatea lor de funcţionari publici, au contribuit şi iniţiat o hotărâre a consiliului general al municipiului Bucureşti prin care au încălcat legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, ”cauzând o vătămare a dreptului locuitorilor Municipiului Bucureşti la un mediu sănătos (...) producând foloase necuvenite pentru anumiţi proprietari de terenuri cu funcţiunea de spaţiu verde sau zonă de locuit din Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti”, se spune în plângerea penală făcută la DNA şi consultată de MEDIAFAX.

E vorba de hotărârea nr 49 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, adoptată pe 31 ianuarie 2019, la iniţiativa primarului general Gabriela Firea privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3, Bucureşti.

Aceştia sunt acuzaţi de Nicuşor Dan de abuz în serviciu şi de corupţie pentru că au schimbat destinaţia pentru 11 terenuri, cu o suprafaţă totală de 106,5 hectare, schimbându-le funcţiunea din spaţiu verde în spaţiu construibil, cu o valoare a foloaselor necuvenite pentru proprietarii terenurilor de aproximativ 550 de milioane de euro, arată plângerea penală.

Ştefan Călin Dumitraşcu, ca arhitect şef al sectorului 3, împreună cu Robert Negoiţă, actual primar al sectorului 3 şi fostul primar Liviu Negoiţă sunt acuzaţi de Nicuşor Dan şi de asociaţia sa că au semnat numeroase autorizaţii de construire pe terenuri cu regim urbanistic de spaţiu verde, pentru care emiterea autorizaţiilor de construire era interzisă. Ulterior, Dumitraşcu şi-a folosit funcţia de arhitect şef al municipiului Bucureşti pentru a acoperi ilegalităţile comise în funcţia sa anterioară, se mai spune în plângerea înaintată DNA.

Arhitectul şef, primarul general, directorul juridic al primăriei Capitalei şi secretarul general al acesteia au fost ”avertizaţi în mod explicit” de ilegalităţile comise, iar elementele de nelegalitate ale acţiunilor acestora au fost prezentate în cursul unei dezbateri publice de la primăria Sectorului 3, se mai spune în plângerea penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici