Niţu, despre dosarul "înjurătura lui Mazăre": Este pe rol la secţia urmărire penală şi criminalistică

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat marţi, despre dosarul de la PICCJ în urma denunţului privind afirmaţiile în care Radu Mazăre a înjurat un procuror anticorupţie, că acesta este pe rol la secţia de urmărire penală şi criminalistică.

398 afișări
Imaginea articolului Niţu, despre dosarul "înjurătura lui Mazăre": Este pe rol la secţia urmărire penală şi criminalistică

Radu Mazare (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

"Dosarul este pe rol la secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a spus Niţu.

Întrebat dacă s-a început urmărirea penală în acest dosar, procurorul general a răspuns: "Nu ştiu exact, dar pot să vă spun că, în general, potrivit Codului de procedurã penalã, urmărirea penală cu
privire la faptă se începe, în orice dosar penal, automat".

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost denunţat de Direcţia Naţională Anticorupţie, în 15 septembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, pentru afirmaţiile pe care le-a făcut în 12 septembrie, în cadrul conferinţei extraordinare a PSD, prilej cu care edilul a înjurat un procuror.

"Mazăre Radu Ştefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie. La data de 12 septembrie, potrivit relatărilor apărute în mass-media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: «Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz, n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal»", a arătat DNA.

La o zi după denunţul DNA, Mazăre a declarat că poate nu ar fi trebui să spună acea înjurătură "foarte populară" la adresa unui procuror anticorupţie, pentru că a văzut că "s-au inflamat foarte", deşi el nu s-a referit la un om anume, ci la un sistem care acţionează la ordine politice, precizând că el este un "vânat de lux".

Potrivit articolului 276 din Codul penal, este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.

"Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar", a precizat DNA.

Totodată, împrejurarea în care Radu Mazăre a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de de primarul Constanţei, "respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză", a mai arătat DNA.

Tot în 15 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a remis un comunicat de presă cu privire la afirmaţiile lui Mazăre la adresa procurorului DNA.

"În baza rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora", a arătat CSM.

În 12 septembrie, la conferinţa extraordinară a PSD Constanţa, Radu Mazăre a afirmat că nimeni nu ştie dacă va fi liber mâine sau poimâine şi că orice persoană publică poate fi ridicată cu mascaţii în orice clipă. În momentul în care l-a înjurat pe procurorul DNA care a dispus să fie adus la audieri, Mazăre a fost aplaudat de participanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici