Niţu ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, înainte de şedinţa CSM, că ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite.

395 afișări
Imaginea articolului Niţu ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic

Niţu ia în calcul anchetarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Dosarul se instrumentează de colegii noştri de la Parchetul de pe Curtea de Apel Alba-Iulia. Ancheta de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia vizează accidentul aviatic. (...) În momentul în care vom lua o hotărâre în acest sens, cu siguranţă opinia publică va fi informată", a spus Tiberiu Niţu, înainte de şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat cum comentează declaraţia prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu privind depunerea unei plângeri penale în cazul miniştrilor Radu Stroe, Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu, pentru neglijenţă în serviciu în cazul accidentului aviatic, Tiberiu Niţu a spus: "Nu aţi reţinut un aspect important în declaraţia lui Predoiu".

"A spus, iniţial a enumerat trei miniştri care au o răspundere morală, după care a spus că va face o plângere penală. Răspunderea penală este una şi răspunderea morală e alta", a precizat Niţu.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că va depune plângere penală împoriva miniştrilor Radu Stroe, Ramona Mănescu şi Eugen Nicolăescu, pentru neglijenţă în serviciu în cazul accidentului aviatic, arătând că Victor Ponta "livrează un Acar Păun" în loc să-i demită pe miniştri.

"Voi formula plângeri penale împotriva miniştrilor Stroe, Mănescu şi Nicolăescu pentru neglijenţă în serviciu, pentru că cineva trebuie să plătească dacă s-a încălcat legea şi eu cred că s-a încălcat legea", a afirmat Predoiu, într-o conferinţă de presă.

El a spus că miniştrii Mănescu şi Nicolăescu sunt responsabili morali pentru ceea ce s-a întâmplat după accident, Mănescu având obligaţia, conform legii, să coordoneze ROMATSA, responsabilă pentru căutare şi salvare în astfel de situaţii, iar Nicolăescu ştia de modul în care se desfăşurau aceste operaţiuni de transplant şi nu a făcut nimic. "Conducerea ministerului nu şi-a exercitat aceste atribuţii", a adăugat Predoiu.

El a arătat că ministrul Radu Stroe trebuia să organizeze de îndată o celulă de criză la MAI, adăugând că, dacă ar fi făcut acest lucru, echipele s-ar fi coordonat şi nu ar fi pierdut timp preţios.

"Pentru că nu era de ajuns acest lucru, ministrul Stroe adânceşte drama şi durerea familiilor şi prietenilor celor care au pierit, prin declaraţii năucitoare, declaraţii sfidătoare şi care reflectă nu numai lipsă de inteligenţă, dar şi de umanitate. Cum poţi să spui că regreţi accidentul pentru că s-a întâmplat în mandatul tău? Un astfel de om nu are ce să caute în Guvernul României", a spus Predoiu.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.

Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.

Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat miercuri, el declarând că a luat această decizie "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze.

Şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Burlui declara că a demisionat "din demnitate" şi pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici