Noi avertizări meteo: Cod portocaliu de ploi şi vânt, în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei / Cod galben de ninsori viscolite la munte / Stratul de zăpadă la Vârful Omu a ajuns la 82 cm | HARTA

Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei se află, duminică, sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis şi o avertizare cod galben de vânt, ploi şi ninsori viscolite la munte.

3563 afișări
Imaginea articolului Noi avertizări meteo: Cod portocaliu de ploi şi vânt, în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei / Cod galben de ninsori viscolite la munte / Stratul de zăpadă la Vârful Omu a ajuns la 82 cm | HARTA

Noi averizări meteo: Cod portocaliu de ploi şi vânt, în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei / Cod galben de ninsori viscolite la munte | HARTA

ANM: Stratul de zăpadă a ajuns la 82 cm la Vârful Omu. Luni ar putea depăşi 1 m

Stratul de zăpadă a ajuns, duminică, la 82 de centimetri la Vârful Omu, iar până luni ar putea depăşi un metru, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Conform sursei citate, stratul de zăpadă cel mai gros se înregistrează în Carpaţii Meridionali, respectiv în Munţii Bucegi.

Astfel, meteorologii anunţă că stratul de zăpadă a ajuns la 82 de centimetri la Vârful Omu, 29, la Lăcăuţi, 24, la Bâlea şi 12 centimetri la Penteleu.

La Sinaia, stratul de zăpadă a ajuns la 11 centimetri, precizează sursa menţionată.

Metereologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, Eugen Mitea, a declarat, pentru Mediafax, că la această oră ninge, iar la altitudini mari zăpada este viscolită.

Potrivit acestuia, va mai ninge duminică şi în noaptea de duminică spre luni, până când la Vârfu Omu zăpada ar putea depăşi un metru.

Cod portocaliu de ploi şi galben de ninsori viscolite

Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei se află, duminică, sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis şi o avertizare cod galben de vânt, ploi şi ninsori viscolite la munte.

Potrivit ANM, duminică între orele 9.30 – 18.00, se vor înregistra ploi abundente şi vânt puternic în nord-estul Munteniei, Dobrogea şi sudul Moldovei şi ninsori moderate cantitativ şi viscolite pe crestele Carpaţilor de Curbură şi ale Munţilor Bucegi şi Făgăraş.

În judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea se vor cumula local cantităţi de apă de 25...30 l/mp şi izolat peste 40 l/mp, în zonă fiind deja consemnate acumulări de peste 60 – 80 l/mp.

În aceste judeţe şi vântul va avea intensificări, mai susţinute în special în zona litoralului unde va sufla tare, cu peste 80 – 90 km/h.

În Carpaţii de Curbură, Munţii Bucegi şi Făgăraş, îndeosebi în zona înaltă, va ninge moderat cantitativ, iar vântul va sufla temporar cu peste 70 – 80 km/h, viscolind ninsoarea.

Codul galben este în vigoare duminică de la ora 9.30 până la 18.00, fenomenele vizate fiind intensificări ale vântului şi ploi însemnate cantitativ în est, ninsori viscolite la munte.

În estul Munteniei şi centrul Moldovei, vântul va avea intensificări temporare cu viteze de până la 50...60 km/h şi va continua să plouă, cumulându-se local cantităţi de apă de 15...20 l/mp şi izolat 25...30 l/mp.

În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali vor fi rafale de 60...70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată şi viscolită.

Ploi temporare se vor mai semnala în intervalul menţionat şi în restul Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, dar vor fi în diminuare cantitativ, doar izolat cumulând 10 l/mp, iar vântul va sufla cu 40 – 50 km/h.

 

De asemenea, în intervalul 08 octombrie, orele 18,00 – 24,00, sunt vizate intensificări ale vântului, ninsori viscollite la munte.

Este cod galben în Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei şi nord-estul Munteniei, unde vântul va mai prezenta intensificări cu viteze de 50...60 km/h, iar pe litoral şi în Delta Dunării, peste 70...80 km/h şi va continua să plouă, cumulându-se local cantităţi de apă de 15...20 l/mp şi izolat 25...30 l/mp.

Local în Carpaţii Meridionali şi Orientali vor fi rafale de 60...70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată şi viscolită.

Tot în 08 octombrie, orele 18,00-24,00, este cod portocaliu cu intensificări puternice ale vântului pe crestele Carpaţilor de Curbură şi ale Munţilor Bucegi.În zona înaltă de munte a judeţelor Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale de peste 70 – 80 km/h, spulberând zăpada.

În Delta Dunării şi pe litoral, intensificările vântului se vor menţine până în dimineaţa zilei de luni, 9 octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici