Noi focare de pestă porcină: Peste 3.000 de porci, sacrificaţi/ Clipe traumatizante pentru proprietari: Vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase

Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în ultimele două săptămâni în mai multe localităţi din judeţul Teleorman, ca măsură preventivă pentru evitarea extinderii cazurilor de pestă porcină africană (PPA). „Vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase”, se plânge un proprietar.

2308 afișări
Imaginea articolului Noi focare de pestă porcină: Peste 3.000 de porci, sacrificaţi/ Clipe traumatizante pentru proprietari: Vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase

Teleorman: Peste 3.000 de porci, sacrificaţi după ce în judeţ au apărut mai multe focare de pestă

Decizia de sacrificare preventivă a porcilor pe fondul extinderii cazurilor confirmate de pestă porcină africană a fost luată, în urmă cu două săptămâni, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost aprobată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, precum şi de Consiliul Judeţean.

Măsura a fost anunţată, la vremea respectivă, chiar de preşedintele CJ Teleorman, Dănuţ Cristescu: „Este o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, luată în cunoştinţă de cauză. Sunt mai multe focare, deci situaţia e gravă şi trebuie luate măsuri în consecinţă. Aşa că sacrificarea tuturor porcilor este necesară. Direcţia Sanitar Veterinară ar trebui să explice public cum stau lucrurile”.

Număr total al porcilor sacrificaţi în ultimele două săptămâni a ajuns la 3.125.

Această măsură s-a aplicat iniţial în Pietroşani, dar ulterior a fost extinsă şi în alte localităţi, precum Vânători, Seaca, Suhaia, Năvodari, Bujoru sau Islaz. Toate aceste localităţi sunt învecinate cu fonduri de vânătoare, aflate în administrare privată, unde trăiesc mistreţi.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Teleorman susţin, prin intermediul unui comunicat de presă, că decizia de sacrificare preventivă a porcilor a fost luată în urma unei analize de risc.

„Măsura uciderii preventive s-a dispus în urma unei analize de risc întreprinsă de către specialiştii epidemiologi ai DSVSA Teleorman. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi stabilirea zonelor de restricţii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorităţi, având în vedere consecinţele economice grave generate de apariţia acestei boli”, precizează conducerea DSVSA Teleorman, într-un comunicat de presă.

Proprietarii de animale spun că, în ciuda despăgubirilor pe care le-au primit de la stat, experienţele trăite în aceste zile, când porcii sănătoşi le-au fost ucişi şi s-au trezit cu jandarmii la poartă sunt traumatizante.

„Eu credeam că omoară şi ei porcii bolnavi, nu că vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase. N-au făcut nimic cum trebuie, ne-au luat animalele, ni le-au ucis, iar mistreţii umblă turbat în voia vântului şi nimeni nu se leagă de ei. Nimeni nu face nimic să împiedice răspândirea virusului, dar ne termină pe noi. Aşa s-a întâmplat la toată lumea. Unchiul meu a avut porcii sănătoşi şi nu a vrut să-i lase să-i omoare. A luat amendă 4.000 de lei. După ce ni i-au omorât, ni i-au lăsat morţi pe bătătură. Asta se întâmplă acum la noi, o mare tragedie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ruxandra B, proprietar de suine din localitatea Seaca.

Nici unii medici veterinari nu înţeleg de ce autorităţile au decis sacrificarea porcilor sănătoşi şi spun că cele mai importante măsuri pentru prevenirea bolii ar fi dezinsecţia şi supravegherea mistreţilor din fondurile de vânătoare.

„Legat de evoluţia din ce în ce mai agresivă a pestei porcine africane, singurele măsuri sunt cele de profilaxie nespecifică. În acest sens, de anul trecut şi până în prezent încă nu avem informaţii despre cauzele primare, despre izvorul acestei boli, care ar fi trebuit să rezulte din anchetele efectuate în focarele de PPA. Nu ştim până acum dacă pe fondurile de vânătoare se pot identifica rapid animalele bolnave şi mai ales cadavrele, pentru că în această perioadă caldă a anului, cadavrele se descompun, pe cadavre se pot pune păsări care pot duce virusul mai departe, dacă în focare au fost identificate insecte care parazitează porcii mistreţi, dacă în jurul focarelor existente s-a efectuat dezinsecţia. Potrivit manualului, ar trebui să fie ucise doar animalele din focar. Nu ştiu care au fost motivele care i-au determinat pe cei de la DSV Teleorman să sacrifice inclusiv porcinele sănătoase din exploataţiile unde nu sunt focare”, a declarat medicul veterinar George Pîrjol, pentru MEDIAFAX.

Pesta porcină africană a apărut în Teleorman cu un an în urmă şi a determinat, în primă fază, sacrificarea animalelor din focare. După câteva luni în care virusul părea că a dispărut din gospodăriile oamenilor, numărul cazurilor de focare confirmate a început să crească, iar măsurile impuse de autorităţi au dus la sacrificarea a peste 3000 de animale, bolnave sau sănătoase, în întreg judeţul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici