Detalii despre noile cărţi de identitate cu cip. Românii nu vor mai putea ieşi din ţară cu buletinele simple, începând de anul viitor

Marcel Vela a precizat că prin noile buletine electronice vor fi eliminate „celebrele cozi de la ghişeele” instituţiilor publice şi vor simplifica modul în care românii vor călători în spaţiul Uniunii Europene. În 2021, fără noile documente nu se va mai putea călători în afara ţării.

14327 afișări
Imaginea articolului Detalii despre noile cărţi de identitate cu cip. Românii nu vor mai putea ieşi din ţară cu buletinele simple, începând de anul viitor

Sursă foto: Profimedia

„România este obligată să emită documente documente electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor. Există un regulament european, publicat în luna iulie 2019, la care trebuie să aliniem şi legislaţia noastra naţională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative şi tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetăţenii români vor putea circula în afara României, în spaţiul UE. Se crează posibilitatea cetăţenilor români, cu domiciliul în străinătate de a obţine o carte electronică de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România”, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Documentele electronice de identificare aduce elemente suplimentare de securitate şi cu garanţii că persoana care prezintă documentul este, de fapt, titularul acestuia. Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat de către Compania Naţională Imprimeria Naţională.

„Cărţile electronice de identitate vor simplifica mult relaţia cetăţenilor români, atât cu autorităţile naţionale, cât şi cu cele din alte state. Prin intermediul cărţii electronice de identitate, cetăţenii vor putea să interacţioneze cu autorităţile administraţiei publice, putând solicita prestarea de servicii, indiferent, de locul unde se află. Adică vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Afacerilor Interne, cât şi din alte zone ale administraţiei publice”, a mai explicat Vela.

Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în cip a unui certificat digital, care va fi emis de către Ministerul Afacerilor Interne şi care va permite titularului, să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate.

„Se crează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, aşa cum este şi în prezent, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conţine un cip, ori date electronice dar va prezenţa un grad ridicat de securitate. Dar aş dori să atenţionez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând cu anul viitor, pentru a ieşi din ţară”, mai precizează sursa citată.

Concret, începând cu 3 august 2021, cetăţeanul român va putea călători în UE doar în baza noilor documente de identitate emise pe noul format sau în baza unui buletin emis până la data de 2 august 2021. Adică cele care sunt emise vor putea fi utilizate până la expirarea lor. Paşaportul va putea fi folosit în continuare pentru călătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici