Noile modificări ale Codului Silvic, criticate de forestieri. „Legislaţia a devenit inaplicabilă”

  • Forestierii din Romania susţin că România e pe drumul greşit în combaterea tăierilor ilegale
  • În loc să implementeze măsuri, România doar suprareglementează
  • Comunitatea Forestierilor din România susţine că aceste măsuri nu ne vor feri de procedura de infrigement deschisă de Comisia Europeană
665 afișări
Imaginea articolului Noile modificări ale Codului Silvic, criticate de forestieri. „Legislaţia a devenit inaplicabilă”

Mediafax FOTO

O nouă modificare a Codului Silvic crează nemulţumiri printre forestieri. România are legi destule, dar are probleme în a le implementa. Ministerul Mediului spune ca setul de măsuri cuprinde şi o serie de înăspriri ale sancţiunilor, precum confiscarea mijloacelor utilizate în comiterea acestor infracţiuni, inclusiv a vehiculelor folosite în săvârşirea faptei.

Dar astfel riscăm să blocăm activităţi economice. Controlul  trebuie  orientat  către  prima  punere  pe piaţă a masei  lemnoase, iar  statul  trebuie  să îşi  asume  eficientizarea  activităţii  propriilor  structuri  de  control. Mai mult, Comunitatea Forestierilor din România susţine că aceste măsuri nu ne vor feri de procedura de infrigement deschisă de Comisia  Europeană pentru România, pe domeniul pădurilor.

Noua modificare a Codului Silvic trebuie să ajungă la vot final în Parlament.

Cătălin Tobescu, Comunitatea Forestierilor din România: „Legislaţia a devenit inaplicabilă. Dacă se modifică Codul Silvic şi orice transport fără documente este considerat infracţiune, inclusiv cofrajele de la construcţii trebuie să le transporte cu documente cu regim special. Dacă nu fac asta, riscă să li se confişte o maşină de transport de zeci de mii de euro sau sute de mii de euro. Să aplicăm acel regulament european care înseamnă control la prima punere pe piaţă a masei lemnoase, deci de la pădure până în primul depozit. Europa nu ne cere să urmărim lemnul în cherestea, în bricheţi, în tocătură. Statul ar trebui să înţeleagă ce ne cere Europa şi ar trebui să implementeze măsurile reale. Europa nu ne cere legislaţie. Legislaţie, noi tot modificăm Codul Silvic. În România este nevoie pur şi simplu să implementăm măsurile reale şi care să fie eficiente. Ceea ce se întâmplă acum nu este decât un populism.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici