Nota unui ofiţer SIPA: Macovei a luat în ianuarie 2005 registrul de intrări-ieşiri din arhiva SIPA/ Toader: Nu e normal ca raportul să fie în posesia unui fost ministru

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi consilierul său de la acea vreme, Dan Tapalagă, ar fi intrat în arhiva SIPA în ianuarie 2005, fără a prezenta certificate ORNISS, şi ar fi plecat de acolo cu registrul de intrări-ieşiri, potrivit unei note a unui ofiţer SIPA publicată de evz.ro.

1723 afișări
Imaginea articolului Nota unui ofiţer SIPA: Macovei a luat în ianuarie 2005 registrul de intrări-ieşiri din arhiva SIPA/ Toader: Nu e normal ca raportul să fie în posesia unui fost ministru

Nota unui ofiţer SIPA: Macovei a luat în ianuarie 2005 registrul de intrări-ieşiri din arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că nu este normal ca un registru de intrări şi ieşiri din arhiva SIPA să se afle în posesia fostului ministru Monica Macovei, "mai ales dacă e vorba de un document clasificat, secretizat".

Întrebat dacă este normal ca un registru de intrări şi ieşiri din arhiva SIPA să se afle la un fost ministru, ministrul Justiţiei a răspuns: "Sigur că nu e normal mai ales dacă e vorba de un document clasificat, secretizat. Câtă vreme însă raportul nu e făcut public, eu nu am voie să vorbesc despre conţinutul raportului".

"La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiţiei: Biroul de Documente Clasificate, Direcţia Juridică şi Biroul de elaborare de acte normative. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcţiei Generale a Penitenciarelor ministrul Monica Macovei şi Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrărilor şi ieşirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 şi primul trimestru al anului următor. Au fost prezenţi la această activitate şeful SIPA de atunci, col Marius Stoian şi doi ofiţeri sau subofiţeri care aveau în răspundere arhiva", se arată în nota ofiţerului SIPA.

Potrivit evz, cei doi au plecat din arhiva SIPA cu registrul de intrări-ieşiri, pe care l-au păstrat timp de trei luni de zile.

"Ministrului şi însoţitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificate ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa, fiind ministru, nu are nevoie de aşa ceva, iar Dan Tapalagă nu a dat niciun răspuns. Ministrul şi însoţitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA niciun fel de documente clasificate. A fost luat însă registrul de intrări- ieşiri documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare au luat acest registru de intrări-ieşiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcţia de director al acestui serviciu", se mai arată în nota citată.

Totodată, Dan Tapalagă a susţinut, citat de evz, că a asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, în prezenţa unor persoane din conducerea Serviciului, pentru că "cineva le-a transmis informaţia că se încearcă distrugerea/incendierea arhivei".

În urmă cu câteva zile, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa, solicitând începerea unei anchete privind scurgerea de informaţii clasificate din Ministerul Justiţiei şi verificarea neregulilor semnalate în raportul din 2008.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a solicitat, marţi, ministrului Justiţiei ca, la rândul său, să-i solicite directorului ORNISS să verifice dacă cei care au vizitat arhiva SIPA aveau certificat de acces la informaţii clasificate ca secret de stat, menţionând că, în caz contrar, va face el această cerere. El a arătat că e important să se ştie dacă toţi cei care au intrat în arhiva SIPA aveau certificat de acces la informaţiile clasificate ca secret de stat.

Anterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va desecretiza arhiva SIPA, Ministerul Justiţiei dând publicităţii un comunicat de presă cu numele celor care au intrat în arhivă după desfiinţarea acesteia, începând cu 1.06.2007 şi încheind cu data de 13.12.2013, fiind consemnate 22 de vizite. Toader a mai anunţat că următorul pas în ceea ce priveşte arhiva SIPA este acela al promovării unei hotărâri de guvern pentru desecretizarea informaţiilor, iar apoi o comisie îşi va începe activitatea, "respectând dispoziţiile legale, distincţiile dintre viaţa privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat".

Jurnalistul Dan Andronic a susţinut, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici