Noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare pe caz de boală

Noua lege a pensiilor va avea condiţii mult mai stricte pentru cei care vor să iasă la pensie pe caz de boală, în prezent fiind din ce în ce mai multe astfel de persoane, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.

6749 afișări
Imaginea articolului Noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare pe caz de boală

Noua lege a pensiilor va înăspri condiţiile de pensionare pe caz de boală (Imagine: Mediafax Foto)

Şeitan a precizat că prin noile prevederi va fi îngrădită posibilitatea de a obţine uşor un certificat medical, cum este în prezent.

"Doctorii de asigurări trebuie să analizeze mai atent aceste condiţii. Trebuie şi va fi îngrădită posibilitatea de a obţine de la un doctor un certificat medical pentru 90 de zile, după care te trezeşti pensionar", a mai spus Şeitan.

El a adăugat că sistemele speciale vor fi integrate în noua lege, iar legile speciale vor fi abrogate.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna martie, că Guvernul va înăspri condiţiile de pensionare anticipată, prin aplicarea unui nivel mai mare de penalizare pentru retrageri din activitate începând cu 5 ani sub vârsta standard de pensionare.

Varianta actualizată a Programului de Convergenţă, ediţia 2008, aprobată de Guvern şi transmisă Comisiei Europene în luna iunie, prevede, printre altele, că vârsta de pensionare va creşte, iar posibilităţile de pensionare anticipată vor fi limitate.

Consilierul de stat a subliniat că se încearcă respectarea calendarului de aprobare a acestei legi, astfel ca până la sfârşitul lunii octombrie să fie finalizat proiectul, după care să fie supus dezbaterii publice. Guvernul ar urma să aprobe proiectul de lege până la sfârşitul anului, după care va fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlament în primul semestrul din 2010, a mai spus Şeitan.

"Sunt multe probleme care trebuie decise politic în legătură cu acest proiect. În prezent au loc discuţii în Coaliţie, în Guvern, urmând a fi făcut şi un calcul financiar în legătură cu sumele necesare aplicării acestei legi", a adăugat Şeitan.

Noua lege a pensiilor, aflată în curs de elaborare, va prelua prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană privind creşterea vârstei de pensionare, în special pentru femei, şi de egalizare a acesteia la 65 ani după 2014, au precizat reprezentanţii Guvernului.

"Aşa cum a fost anunţat anterior, vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor va fi egalizată gradual în timp, după 2014, prevedere deja prezentată în acordul încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Este o măsură care face parte din condiţiile comunitare", a declarat consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Şeitan.

Termenul avansat anterior de Guvern pentru finalizarea acestui proces este anul 2030.

Potrivit acordului încheiat cu FMI, Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunţat de mai multe ori în acest an că vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor va fi egalizată gradual, conform acordului cu FMI.

El a precizat, în luna mai, că vârsta medie de pensionare este în prezent de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor şi că propunerea Guvernului este ca egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani să fie realizată până în anul 2030.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici