Video Nouă nave şi patru elicoptere, implicate într-un exerciţiu pe mare pentru salvarea a 70 de persoane - FOTO, VIDEO

Nouă nave şi patru elicoptere au fost implicate, marţi, într-un exerciţiu pe mare, la Mangalia, în cadrul căruia a fost simulată salvarea a 70 de persoane care călătoreau cu o ambarcaţiune sub pavilion străin şi care a luat foc.

610 afișări

Reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă au organizat un exerciţiu care a urmărit evaluarea activităţii de pregătire şi antrenament pentru salvare pe mare, intitulat SARPOL 2015. Exerciţiul a implicat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, dar şi oficiali ai autorităţilor publice locale, reprezentanţi ai unor firme private şi organizaţii neguvernamentale.

Potrivit scenariului operaţiunii de salvare, comandantul navei Kaptan M a transmis un mesaj SOS la ora 11.00, care a fost recepţionat de către ofiţerul de serviciu din cadrul Centrului de Coordonare şi Salvare Maritimă al Autorităţii Navale Române.

Comandantul navei a transmis autorităţilor române că ambarcaţiunea are lungimea de 30 de metri, este lată de opt metri, iar pescajul măsoară 2,70 metri. Acesta a adăugat că nava are la bord 30 de pasageri, între care 10 cetăţeni britanici, 10 turci, cinci georgieni şi cinci români, alţi 15 fiind membri ai echipajului, toţi de naţionalitate română. Aceştia ar fi urmat să revină în România, după ce participaseră la o conferinţă care avusese loc la Istanbul.

Înainte de intrarea în Portul Mangalia, în sala maşinilor a avut loc o explozie, urmată de un incendiu. Suflul deflagraţiei a spart nava la tribord, iar aceasta a început să se umple cu apă. Din cauza avariilor, ambarcaţiunea Kaptan se afla în derivă. Un minut mai târziu comandantul navei a anunţat din nou că incendiul se extinde şi nu poate fi controlat de echipaj.

De asemenea, din cauza apei care intra prin spărtură, nava era în pericol să se scufunde, situaţie în care comandantul a ordonat abandonarea vasului, drept pentru care anunţa că intervenţia de urgenţă este obligatorie.

La ora 11.02, ofiţerul de serviciu a solicitat Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare intervenţia de urgenţă cu unităţile avute la dispoziţie. Două minute mai târziu, acesta a alertat şi forţele Ministerului Afacerilor Interne, iar apoi a solicitat sprijin şi de la Ministerul Apărării Naţionale, cerând inclusiv prezenţa unor nave şi elicoptere.

Imediat după aceea, căpitanul a revenit cu un ultim anunţ, în care a spus că la bordul navei sale există şi mai multe persoane, despre a căror prezenţă nu a ştiut, cel mai probabil migranţi şi care încearcă să se salveze aruncându-se în mare.

Ulterior, la faţa locului a avut loc o amplă desfăşurare de forţe. După recepţionarea semnalului SOS, primul care a ajuns la faţa locului a fost un elicopter al MAI, care a avut misiunea de a cerceta zona pentru a se putea face o evaluare a situaţiei şi care a transmis primele informaţii.

Elicopterul s-a poziţionat la o altitudine de 300 de metri faţă de nava aflată în pericol şi a cercetat zona zburând în cercuri concentrice, pentru a acoperi întreaga arie.

Prima care a ajuns la locul incidentului a fost o navă care aparţine Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare, urmată de altele, ale Gărzii de Coastă şi Poliţiei de Frontieră, dar şi de o navă care aparţine unei companii private, dotată cu sisteme pentru stingerea incendiilor pe mare. Ulterior au intervenit alte trei elicoptere ale Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, din care, cu ajutorul unor troliuri, mai mulţi scafandri au coborât până la persoanele aflate în pericol.

Ulterior, în Portul Mangalia a fost organizată o zonă de triere, în mai multor corturi în care s-au amenajat spitale de campanie, unde persoanele scoase din apă au primit ajutor medical.

La finalul exerciţiului, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, care a coordonat acţiunea din postura de şef al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că această acţiune a vizat verificarea capabilităţilor de intervenţie în cazul în care este necesată salvarea unor persoane aflate în dificultate pe mare.

"Scenariul de astăzi nu a fost ales în mod întâmplător, aşa cum ştiţi, gestionarea fenomenului migraţionist pe mare este o problemă care preocupă toate statele Uniunii Europene. În ultimii doi ani, Poliţia de Frontieră a salvat peste 500 de migranţi aflaţi în situaţii de risc", a spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a adăugat că acest gen de exerciţiu nu va rămâne unul singular, iar la următoarea simulare vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţi din Bulgaria şi Turcia, în condiţiile în care problematica legată de migraţie pe Marea Neagră "trebuie să fie una comună".

La simulare au mai fost prezenţi secretarii de stat din MAI Raed Arafat şi Ilie Botoş, şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, preşedintele Comisie de apărare din Camera Deputaţilor, Ion Mocioalcă, precum şi reprezentaţi ai autorităţilor locale şi ai unor firme private din judeţul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici