Nouă platformă care măsoară calitatea aerului în Bucureşti: Unde sunt amplasaţi cei 10 senzori

Platforma aerlive.ro, care măsoară calitatea aerului în Bucureşti cu ajutorul a 10 senzori amplasaţi în mai multe puncte din Capitală, a fost lansată recent de mai multe organizaţii de profil. Datele obţinute până în prezent arată impactul negativ al aerului poluat asupra sănătăţii bucureştenilor.

1570 afișări
Imaginea articolului Nouă platformă care măsoară calitatea aerului în Bucureşti: Unde sunt amplasaţi cei 10 senzori

Nouă platformă care măsoară calitatea aerului în Bucureşti: Unde sunt amplasaţi cei 10 senzori

Începând de joi, 12 decembrie, bucureştenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasaţi în puncte esenţiale ale Capitalei.

„Platforma îşi propune pentru 2020 să ajungă la cel puţin 50 de senzori integraţi. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentraţia medie zilnică de PM10 a depăşit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate staţiile de monitorizare. Cele mai multe depăşiri - 11 zile - au fost înregistrate la staţia Calea Moşilor, iar cea mai mare depăşire a limitei a fost înregistrată la staţia Piaţa Sudului, staţia măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Ştefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate (organizaţie parteneră a proiectului), datele obţinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătăţii.

„Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucureşti, conform Agenţiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii şi creierul copiilor, ducând la astm, alergii şi funcţionare cerebrală redusă”, a explicat Ştefan Voinea, în acelaşi comunicat de presă.

Datele obţinute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de staţia care înregistrează cele mai mari depăşiri, la nivelul oraşului.

ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 şi >100 şi, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.

„În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 şi PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora şi datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 şi dioxid de sulf SO2”, se mai arată în comunicat.

Platforma se găseşte online, în varianta beta, până la 1 martie 2020, timp în care vor fi sa derulate, în continuare, teste.

Senzorii utilizaţi în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact şi capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanţe mari de până la 8 km în mediul urban. Staţiile sunt produse de compania timisoreană Magnasci şi sunt instalate în peste 1500 locaţii în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare şi zilnice.

Cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calităţii Aerului arată că limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depăşite pentru acest an. În acelaşi timp, Greenpeace România arată că sistemul de monitorizare funcţionează cu sincope majore, situaţie recunoscută de autorităţi.

Pentru anumite zile din 2019, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare – gestionat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – valorile de poluare au fost aproape duble faţă de limita admisă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici