Nouă tiruri de marfă româneşti, blocate la frontiera bulgaro-elenă

Circa 100 de tiruri de marfă sunt blocate în punctul de trecere a frontierei eleno-bulgare de la Promahonas, nouă dintre acestea fiind româneşti, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, consulul general al României la Salonic, Dumitru Hriţuleac, după o deplasare la punctul de frontieră.

559 afișări
Imaginea articolului Nouă tiruri de marfă româneşti, blocate la frontiera bulgaro-elenă

Nouă tiruri de marfă româneşti, blocate la frontiera bulgaro-elenă

Consulul general a stabilit legătura cu românii care sunt blocaţi în aria de acoperire a consulatului şi s-a întâlnit cu aceştia pentru a le acorda asistenţă, iar din informaţiile obţinute până în prezent niciunul nu s-a confruntat cu vreo situaţie gravă.

Autorităţile elene le-au pus la dispoziţie tuturor şoferilor blocaţi minimum de hrană – apă şi un sandviş.

Şoferii români s-au plâns că sunt nevoiţi să consume mai multă motorină deoarece trebuie să ţină motorul pornit fiindcă transportă marfă perisabilă. Ei au spus însă că au suficienţi bani pentru a realimenta de mai multe ori şi ţin legătura cu firmele din ţară la care sunt angajaţi, potrivit consulului general.

De asemenea, autorităţile elene au creat puncte de poliţie volante pentru a răspunde oricărei situaţii grave sau urgente cu care s-ar putea confrunta şoferii.

Autostrăzile şi mai multe puncte de trecere a frontierei din Grecia au fost blocate în ultimele zile de proteste ale agricultorilor eleni din nordul ţării, nemulţumiţi de preţurile mici la alimente. Agricultorii din partea de sud a ţării, care în această perioadă au nevoie să îşi transporte mărfurile (citrice) au intervenit susţinând renunţarea la protest. Noul ministru al Agriculturii de la Atena a promis subvenţii de circa 600 de milioane de euro dar, în pofida acestui fapt situaţia nu a putut fi încă rezolvată.

Misiunea României la Atena a comunicat la rândul său pentru MEDIAFAX că a intervenit la MAE elen pentru a fi permisă trecerea tirurilor româneşti.

MAE de la Bucureşti a anunţat, sâmbătă, că punctele de frontieră de la graniţa Greciei cu Bulgaria ( Promachonas şi Exohi) sunt în continuare închise. La ora 12,30 a fost închis şi punctul de trecere a frontierei de la Evzoni ( Republica Macedonia), urmare sporirii traficului pe această axă rutieră.

Autostrada Atena - Salonic este blocată la punctele Kastro, Alamana, Mikrothires, Nikaia si Tempi. De asemenea, în regiunea de nord a Greciei, la Hrysoupoli, Kavala, Halkidona, Florina sunt înregistrate blocări de drumuri.

Este foarte probabil ca în acest sfârşit de săptămână protestatarii să blocheze toate punctele de trecere a frontierei (cu Bulgaria, Turcia şi Republica Macedonia) în încercarea de a forţa dialogul cu autorităţile de stat, precizează MAE.

Citeşte şi

MAE le recomandă românilor evitarea frontierei greceşti de la Prohamonas

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici