Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a preluat mandatul: Coordonarea CNAS de către MS, pentru eficientizarea cheltuirii banului public

Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a preluat, joi, mandatul de la predecesorul său, Cseke Attila, demnitarul susţinând că reformele vor continua, iar coordonarea CNAS de către MS va duce la eficientizarea cheltuirii banului public.

852 afișări
Imaginea articolului Noul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, a preluat mandatul: Coordonarea CNAS de către MS, pentru eficientizarea cheltuirii banului public

Ritli Ladislau (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cseke Attila a spus că măsurile de reformă, importante din punct de vedere personal, dar şi al sistemului, trebuie să continue. El s-a referit la măsuri în curs de implementare, precum şi la altele aflate în dezbatere publică

Fostul ministru al Sănătăţii a vorbit despre implementarea unui sistem de clawback, dar şi despre informatizarea sistemului sanitar "care rămâne o prioritate pentru eficientizarea cheltuirii banului public".

"Reformele trebuie corelate cu o finanţare corespunzătoare", a mai spus Cseke Attila.

Întrebat dacă regretă ceva în mandatul pe care l-a avut, Cseke Attila a spus că îi pare rău că nu a reuşit să elimine dualitatea din sistem. "Regret că nu am reuşit eliminarea dualităţii din sistemul sanitar, fapt semnalat de mine încă de la preluarea mandatului. Principalele probleme sunt la CNAS şi nu la MS. Astăzi CNAS nu poate desfăşura achiziţii naţionale publice pentru achiziţia de medicamente din programele naţionale", a mai spus Cseke Attila.

"De asemenea coordonarea CNAS va da MS putere de avizare a anumitor decizii, întrucât MS nu are acum pârghiile pentru implementarea anumitor măsuri din sistem", a adăugat fostul ministru al Sănătăţii.

Noul ministru Ritli Ladislau a declarat, la rândul său, că măsurile de reformă care au fost iniţiate vor continua "categoric, altfel "acest sistem se va prăbuşi".

Ritli Ladislau a făcut referire la coordonarea CNAS de către MS, caracterizând-o drept o măsură care să ducă la eficientizarea cheltuirii banului public. "Sistemul sanitar trebuie eficientizat, de asemenea programele de sănătate, managementul spitalelor, introducerea claw back-ului care nu a funcţionat, toate acestea sunt măsuri care vor aduce bani în sistem", a mai spus Ritli Ladislau.

El a insistat, de asemenea, asupra introducerii medicamentelor generice în programele naţionale de sănătate şi mai ales a pachetului de servicii de bază care trebuie adus la nivel real şi nu optimist şi exuberant cum a fost până acum. "Este nevoie de un pachet de servicii de bază adus la un nivel real nu optimist şi exuberant. Azi nu vă pot vorbi despre un program deosebit de bine conturat, am nevoie de câteva zile pentru a vedea ce se întâmplă la nivelul ministerului, a economiei naţionale, a bugetului. Dar cred că sistemul centrat pe spital trebuie schimbat, chiar dacă s-a mai spus, trebuie să ne concentrăm pe medicina primară.", a declarat noul ministru al Sănătăţii.

El a adăugat că spitalul descărcat de serviciile în care pot fi rezolvate de medicina de familie vor reduce costurile. Totodată, ministrul a opinat că armonia dintre CNAS şi MS vor putea rezolva multe dintre problemele actuale. "Trebuie o armonie deplină între CNAS şi MS şi de asemenea implicarea Colegiului Medicilor, a sindicatelor. Această colaborare reprezintă pentru bolnavi speranţa de mai bine", a mai spus Ritli Ladislau.

Noul ministru al Sănătăţii nu a putut preciza dacă pentru preşedintele Casei va fi creat un nou post de secretar de stat sau unul dintre secretarii de stat existenţi îşi va pierde postul care va fi preluat ulterior de către preşedintele CNAS.

La rândul lui ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la investirea în funcţie a noului ministru ca reprezentat al Guvernului şi al UDMR i-a mulţumit lui Cseke Attila pentru activitate şi a spus că a fost cel care şi-a luat în serios sarcina şi "a luat taurul de coarne". "Mulţumim domnului ministru Cseke Attila nu numai pentru că şi-a luat în serios sarcina, ci a luat taurul de coarne. Îmi pare rău că şi-a dat demisia şi îi urez succes noului ministru. CNAS rămâne instituţie autonomă dar în coordonarea MS. Aproape 85% din banii din sistem erau la CNAS", a mai spus Laszlo Borbely.

El a precizat că Sănătatea a primit deja mai mulţi bani prin strategia 2012-2014, dar trebuie să existe grijă la cheltuirea banului public. Totodată a subliniat faptul că de fapt coordonarea CNAS la MS înseamnă armonizarea activităţii în condiţiile în care preşedintele CNAS este secretar de stat în MS.

Noul ministru a depus miercuri seară, la Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţie.

Ritli Ladislau îl înlocuieşte în funcţie pe Cseke Attila, care a demisionat pentru că Ministerul Sănătăţii nu a primit banii ceruţi la rectificarea bugetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici