Nu numai Vrancea e periculoasă. Ce zone seismice avem în ţară VIDEO

  • Vrancea produce două-trei cutremure mari pe secol
  • Cutremurele crustale sunt mai dese şi mai periculoase
  • În România sunt multe falii care pot produce cutremure crustale
5789 afișări

Când vine vorba de cutremure, te uiţi spre Vrancea. Dar poate ar trebui să fii atent şi la alte zone. Vrancea produce puţine cutremure majore pe secol, însă cutremurelede mică adâncime pot fi mai periculoase. Geofizicianul Mihail Diaconescu îţi explică mai multe.

  • „Eu tot spun de ani de zile, dom’ne, să nu mai privim zona Vrancea, haideţi să privim şi cutremurele crustale cu adâncime până în 40. Dacă se produce un cutremur de 6 – 6,5 crustal, efectul pe o zonă, e adevărat, mult mai mică, o zonă în jurul epicentrului, poate să fie mult mai mare şi cu distrugeri mult mai mari decât un cutremur de 7 – 7,5 la 100 – 120 km adâncime”, explică geofizicianul Mihail Diaconescu, de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP).  

Ce zone „fierbinţi” seismic avem în ţară

  • „Avem exemplul cutremurului din 2014, 22 noiembrie, de 5,4 MW, 5,7 magnitudine locală, care s-a produs pe falia Peceneaga-Camena şi nu în zona Vrancea cum se spune eronat. Nu este de jucat cu treaba asta. Avem zona Orşova - Băile Herculane – Mehadia – Teregova, cu cutremur de 5,7 în zona Mehadia – Băile Herculane, avem falia Moldova Nouă – Oraviţa, iarăşi, tot aşa, avem în Banat, la Banloc, la Voitec, cutremure de peste 5. Oricând pot să sară”, mai spune expertul. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici